Hlavní obsah

Dvořák už do Edmontonu nechce, Detroit hledá náhradu za Fischera

Napětí panuje v posledních hodinách mezi hokejisty v NHL. Páteční půlnocí totiž vyprší poslední termín pro kluby zámořské soutěže, aby podepsali nové smlouvy se svými svěřenci. Pokud tak neučiní, hokejisté budou na trhu volní a k dispozici všem ostatním konkurentům. To hrozí i řadě českých hráčů a někteří z nich už dopředu počítají s novým angažmá.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Radek Dvořák.

Článek

Radek Dvořák už vzkázal prostřednictvím svého agenta, že už nehodlá prodlužovat svou kariéru v Edmontonu, s kterým letos hrál finále Stanleyova poháru. "Nemohu říci proč. Zkrátka nemá zájem se vrátit. Chtěl by zkusit jiné nabídky," prohlásil Dvořákův zástupce Rich Winter.

Dvořák se tak stane od zítřka volným hráčem a bude si moci vybírat z nabídek ostatních klubů. To hrozí i dalším jedenácti hráčům, s kterými ještě Edmonton neuzavřel novou smlouvu. Je mezi nimi i český obránce Jaroslav Špaček.

Ten by narozdíl od svého krajana chtěl v kanadské baště hokeje zůstat. "V Edmontonu se mu líbí a je spokojen i s organizací. Věříme, že zájem je i ze strany klubu," řekl Špačkův agent Steve Freyer.

Výběr volných hráčů je široký

Pro jiného českého hráče už zřejmě hokejová kariéra skončila. Jiřího Fischera postihly před časem vážné problémy se srdcem a není pravděpodobné, že by se do NHL a k hokeji vůbec vrátil. Jeho poslední zaměstnavatel Detroit Red Wings se tak nyní chystá najít do své obrany náhradu. "Je jasné, že potřebujeme dalšího obránce. Ztráta Jiřího Fischera se nedá slovy vyjádřit," řekl generální manažer Red Wings Ken Holland.

Pokud by stav věcí zůstal takový jaký je, bude mít mezi volnými hráči široký výběr. K mání jsou momentálně například tak zkušení beci jako Zdeno Chára, Ed Jovanovski, Jay McKee, Rob Blake, nebo Pavel Kubina. Jenže důležitá je vzhledem k platovým stropům také finanční stránka.

"Nemůžeme si dovolit příliš rozhazovat," tvrdí Holland, jemuž dělá vrásky i to, že ještě nemá podepsané smlouvy s hvězdami týmu Nicklasem Lidströmem, Brendanem Shanahanem a Stevem Yzermanem. Navíc chce najít i novou brankářskou jedničku. Mezi volnými hráči jsou nyní například Martin Gerber, jenž přišel o post jedničky v Carolině, Jean-Sebastien Giguere z Anaheimu, nebo Ed Belfour z Toronta.

Reklama