Hlavní obsah

Hokejisté Arizony získali do týmu Raantu, Hjalmarssona a Stepana, Panarin se stěhuje z Chicaga

Glendale

Hokejisté Arizony získali před nočním draftem trio velmi zajímavých posil, po jedné na každém postu. Z New York Rangers přicházejí finský brankář Antti Raanta a americký útočník Derek Stepan, z Chicaga pak Coyotes ulovili švédského beka Niklase Hjalmarssona.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Finský brankář Antti Raanta oblékne v příští sezóně NHL dres Arizony.

Článek

Vedení celku, který je po odchodu Davea Tippetta bez trenéra, obětovalo při výměně s Jezdci obránce Anthonyho DeAngela a sedmou pozici při letošním výběru talentů. Dres Blackhawks budou nově oblékat další bek Connor Murphy a útočník Laurent Dauphin.

Osmadvacetiletý Raanta kryl v uplynulé sezoně záda Švédovi Henriku Lundqvistovi, který je považován za jednoho z nejlepších gólmanů celé soutěže. Raanta nastoupil do 30 utkání a v průměru inkasoval 2,26 gólu na zápas při úspěšnosti zákroků 92,2 procenta. Čtyřikrát vychytal čisté konto. V NHL působí od ročníku 2013/14, po dvou sezonách v Chicagu, jemuž dopomohl - byť jen v základní části - k zisku Stanley Cupu, se přesunul na Manhattan.

O rok mladšího Stepana si Rangers vybrali jako 51. hráče draftu 2008 a od roku 2010 oblékal v NHL výhradně jejich dres. Za minulý ročník nastoupil k 81 zápasům základní části a připsal si 55 bodů za 17 branek a 38 nahrávek. V 12 bitvách play off přidal dvě trefy a čtyři asistence.

Zatímco Raanta má smlouvu už jen na rok s příjmem milion dolarů, Stepanův kontrakt vyprší až v létě 2021. Do té doby bude každoročně zabírat pod platovým stropem částku 6,5 milionu dolarů.

Třicetiletý Hjalmarsson patřil dlouhá léta k nepostradatelným mužům defenzivy Chicaga. Také on dosud za jiný klub ve slavné lize nehrál a v letech 2010, 2013 a 2015 slavil zisk Stanleyova poháru. V uplynulé sezóně nastřádal za 73 utkání 18 bodů (5+13), ve čtyřech duelech play off nebodoval. Z jeho pětileté smlouvy zbývají ještě dva roky, v nichž si pokaždé vydělá 4,1 miliónu dolarů.

Čtyřiadvacetiletý Murphy je dvacítkou draftu 2011, kdy si ho vybrali právě Kojoti. Loni uzavřel šestiletý kontrakt na 23,1 miliónu dolarů. Za uplynulou sezónu odehrál 77 zápasů s bilancí 17 bodů za dvě přesně trefy a 15 přihrávek.

Panarin se stěhuje do Columbusu

Novou posilou ofenzívy Columbusu v NHL je ruský hokejista Artěmij Panarin. Blue Jackets získali loňského držitele Calderovy trofeje pro nejlepšího nováčka sezóny z Chicaga spolu s útočníkem Tylerem Mottem a volbou v šestém kole letošního draftu. Opačným směrem poslali jiného forvarda Brandona Saada, brankáře Antona Forsberga a volbu v pátém kole draftu 2018.

Nedraftovaný pětadvacetiletý Panarin stihl v debutové sezóně 2015/16 v nejlepší hokejové lize světa 77 bodů (30+47) v 80 utkáních základní části. V minulém ročníku své ofenzivní schopnosti potvrdil 74 body díky 31 gólům a 43 nahrávkám během 82 zápasů. V produktivitě a mezi střelci Blackhawks byl lepší jen Patrick Kane.

Panarin se dostal i do druhého All Star týmu ročníku. Na příští dvě sezóny má kontrakt s celkovým příjmem 12 miliónů dolarů, jejž podepsal v prosinci.

Čtyřiadvacetiletý rodák z Pittsburghu Saad se k Blackhawks vrací oklikou přes působení v Blue Jackets. Chicago si ho vyhlédlo na 43. místě draftu 2011 a v letech 2013 a 2015 s klubem slavil vítězství ve Stanley Cupu. Poté se ale stal jako chráněný volný hráč přebytečný s ohledem na platový strop, po příchodu do Columbusu podepsal šestiletý kontrakt do roku 2021 na 36 miliónů dolarů.

V Columbusu byli společně s gólmanem Sergejem Bobrovským nejlépe placenými hráči týmu. Saad v minulé sezóně nevynechal ani jediný z 82 zápasů základní části a připsal si 53 kanadských bodů. Byl třetím nejproduktivnějším hráčem týmu, stejnou pozici zaujal i mezi střelci Blue Jackets.

Reklama

Související témata: