Hlavní obsah

Nečas se do desítky nevešel, historický úspěch pro Švýcarsko

lik,novSport.cz
Aktualizováno

Mladé a ještě nevybroušené klenoty pro nejlepší hokejovou ligu světa mají své místo. Z Čechů se nejvýše v Chicagu umístil mezi nadějemi Martin Nečas, který se nakonec v draftu NHL 2017 nevešel mezi prvních deset, ale jako dvanáctého si ho vybrala Carolina. Jedničkou se stal Nico Hischier ze Švýcarska, po kterém sáhli zástupci New Jersey Devils. Na 21. místě skončil Filip Chytil ze Zlína, kterého si vybrali Jezdci z New Yorku.

Foto: Profimedia.cz

Hotovo, má to za sebou. Martina Nečase si v draftu vybrala jako dvanáctého Carolina.

Článek
Fotogalerie

Pozice v první desítce, možná ještě trochu výše, tam sahaly odhady před draftem u Nečase, nakonec zástupce Komety Brno skončil dvě pozice za Top10.

"Doufám, že po jednom, více letech v české extralize budu připraven. Udělám pro to všechno. Jsem opravdu rád, že si mě Carolina vybrala. NHL je nejlepší liga na světě a já zde chci hrát," citival českého útočníka server canescountry.com.

„Draft je loterie, nevíte, kolikátý skončíte. Je jasné, že to budou trošku nervy, ale bude to zajímavé a užijeme si to. Rodiče mě učili, abych byl pokorný. Tím to celé začíná. Sám vím, že mám před sebou spoustu dřiny a své chování beru jako jednu z nejdůležitějších věcí v kariéře," řekl Nečas před dvěma týdny.

Osmnáctiletý rodák z Nového Města na Moravě odehrál v minulé sezóně za Komeru Brno 41 zápasů, připsal si 15 bodů (7+8) a pomohl vybojovat mužstvu extraligový titul.

Velký úspěch zažílo Švýcarsko, které má svoji první historickou jedničku v draftu. Nejvíce zaujal Hischier, který dosud hrál za Halifax QMJHL. Za čtyřiapadesát let to je teprve posedmé, kdy byl do pozice jedničky vybrán hráč z Evropy.

"Neměl jsem vůbec představu, kam jsem šel, jenom jsem uslyšel moje jméno a bylo to neuvěřitelné, objal jsem svoji maminku a ta začala brečet," říkal krátce po draftu Švýcar, který v Chicagu o čtyři místa vylepšil postavení nejlepšího Śvýcara v historii. V roce 2010 šel z páté pozice do nejslavnější hokejové ligy světa Nino Niederreiter.

Generální manažer New Jersey Devils Ray Shero přiznal, že to vůbec nebylo lehké rozhodování. "Bylo to těžké rozhodnutí, poznáváte nejlepší hráče posledních šest týdnů osobně a pak se musíte rozhodnout, nicméně si myslím, že to bylo nejlepší rozhodnutí a že to pro naší organizaci dává smysl. Nicova schopnost tvořit hru a dělat ostatní hráče lepšími je skvělá, takže si myslím, že jsme nakonec zvolili nejlépe."

Dvojkou draftu se stal Nolan Patrick z Kanady. Hodně se mluvilo právě o jeho souboji s Hischierem. Mladý kanadský centr letos ovládl statistiky play-off Western Hockey League, když nasbíral 30 bodů v 21 zápasech a získal cenu pro nejužitečnějšího hráče vyřazovací části. Syna bývalého útočníka NHL Stevea Patricka si vybrala Philadelphie Flyers. Podle mnoha odborníků si Flyers vybrali nejlépe připraveného hráče na NHL. Centr, který by se měl zařadit v budoucnu mezi nejlepší na této pozici však měl loni dost problémů se zraněními, v kabině Letců budou doufat, že se mu v budoucnu další problémy vyhnou.

Třetí skončil na draftu Miro Heiskanen z Finska, čtvrtý skončil Cale Makar z Kanady a první pětku uzavřel Elias Petterson ze Švédska.

Ve 4. kole přišli v Chicagu na řadu další dva čeští hokejisté. Na 114. místě si vybralo Colorado devatenáctiletého brankáře Petra Kváču z prvoligových Českých Budějovic, který se nedočkal v minulých dvou letech. Hned za ním si na 115. místě zvolil Edmonton útočníka Ostapa Safina z pražské Sparty.

O kolo později se dočkali obránce Jakub Galvas z Olomouce a brankář Tomáš Vomáčka, který před uplynulou sezonou odešel z Hradce Králové do týmu zámořské juniorské soutěže NAHL Corpus Christi Ice Rays. Práva na Galvase si zajistilo Chicago, Vomáčku si vybral Nashville.

V šestém kole nejdříve přišel na řadu dvacetiletý liberecký forvard Dominik Lakatoš, který už mohl být draftovaný v minulých dvou letech. Stejně jako Chytila si jej vybrali Rangers. Nováček Vegas Golden Knights sáhl po brankáři Jiřím Paterovi, jenž stejně jako Kváča působí v českobudějovickém Motoru.

V posledním sedmém kole si Boston vybral obránce Daniela Bukače, který odešel před uplynulým ročníkem z Chomutova do zámořské juniorské WHL, kde hraje za Brandon.

Draft NHL 2017
1. Nico Hischier (Švýcarsko) New Jersey Devils
2. Nolan Patrick (Kanada) Philadelphia Flyers
3. Miro Heiskanen (Finsko) Dallas Stars
4. Cale Makar (Kanada) Colorado Avalanche
5. Elias Pettersson (Švédsko) Vancouver Canucks
6. Cody Glass (Kanada) Vegas Golden Knights
7. Lias Andersson (Švédsko) New York Rangers
8. Casey Mittelstadt (USA) Buffalo Sabres
9. Michael Rasmussen (Kanada) Detroit Red Wings
10. Owen Tippett (Kanada) Florida Panthers
11. Gabriel Vilardi (Kanada) Los Angeles Kings
12. Martin Nečas (Česko) Carolina Hurricanes
13. Nick Suzuki (Kanada) Vegas Golden Knights
14. Callan Foote (Kanada) Tampa Bay Lightning
15. Erik Brannstrom (Švédsko) Vegas Golden Knighs
16. Juuso Valimaki (Finsko) Calgary Flames
17. Timothy Liljegren (Švédsko) Toronto Maple Leafs
18. Urho Vaakanainen (Finsko) Boston Bruins
19. Josh Norris (USA) San Jose Sharks
20. Robert Thomas (Kanada) St. Louis Blues
21. Filip Chytil (Česko) New York Rangers
114. Petr Kváča (Česko) Colorado Avalanche
150. Jakub Galvas (Česko) Chicago Blackhawks
154. Tomáš Vomáčka (Česko) Nashville Predators
157. Dominik Lakatoš (Česko) New York Rangers
161. Jiří Patera (Česko) Vegas Golden Knights
204. Daniel Bukač (Česko) Boston

Reklama

Související témata: