Hlavní obsah

Vrbata čeká, zda se domluví na nové smlouvě v NHL: Člověk si teď víc uvědomuje, že stárne

Marek BurkertSport.czPrávo

Generální manažer klubu NHL z Arizony je o osm let mladší než Radim Vrbata, který za Coyotes odehrál v kariéře sedm sezón. Ta poslední se 36letému hokejistovi povedla náramně, nastřílel 20 gólů, posbíral 55 bodů, a tak věří, že si úspěšnou kariéru, během níž odehrál v zámoří přes tisíc zápasů, ještě aspoň o rok prodlouží.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Radim Vrbata čeká na další smlouvu v NHL

Článek

Jste nervózní, jak hovory o smlouvě dopadnou?

Všichni teď čekali, co přinesou rozšiřovací a vstupní draft. V kontaktu s Coyotes jsme, nějaká jednání proběhla, takže teď to asi nabyde na intenzitě.

Po takové sezóně byste ale měl být v klidu. Nabídek byste se měl dočkat i na volném trhu, který startuje 1. července.

Sezóna se mi povedla. Věděl jsem, že když bude dobrý trenér a hráči, se kterými si budu rozumět, tak to bude v pořádku.

Čekal jste, že to tak dopadne? Přece jen jste odcházel z Vancouveru po dost nevydařeném období.

Ta první sezóna za Canucks byla samozřejmě super, ta druhá ale nebyla tak povedená. Z důvodů, které znám... Určitě jsem nezapomněl hrát hokej během jednoho léta. Když budu správně využívaný a budu mít spoluhráče, se kterými si sednu, tak to bude klapat a to se potvrdilo.

Nejlepším českým hokejistou sezóny se stal jednadvacetiletý David Pastrňák z Bostonu. Je to další doklad trendu sázet na mladé hráče?

David měl výborný rok. Na začátku se držel na pozici nejlepších střelců, závodil s Crosbym. Pomohlo mu i to, v jaké byl lajně, jak si sedl s Bergeronem a Marchandem. Bez toho nikdo nemůže být úspěšný.

Byl jste před patnácti lety, když jste začínal v NHL, podobně nastartovaný?

Až si projde pár sezónami, tak se trochu zklidní. Ale NHL teď dává dvacetiletým velkou šanci. V Arizoně jsme měli i kluky, co jim bylo osmnáct. Člověk si teď víc uvědomuje, že stárne.

Nepřijde vám, že se mladí hráči tlačí dopředu někdy za každou cenu?

To byl případ Vancouveru v mé druhé sezóně, kdy se tam ti kluci tlačili, i když na to neměli. Jsou to dobří hráči, ale v tu dobu na to nebyli připravení. Máte platový strop a kluby jsou nucené brát i levné hokejisty, což jsou většinou ti mladí. Druhá věc je, že většina se snaží přebudovávat týmy, a je to úplně otočené proti tomu, když přišla do NHL moje generace. To byli v mančaftu jeden dva mladí a zbytek starších. Dneska to máte naopak, jednoho dva staré a zbytek mladí kluci.

Vždyť i generálnímu manažerovi Coyotes Johnu Chaykovi je 28 let, to je teprve unikát.

Hmm, to už asi osm let přesluhuju... V Arizoně je hodně kluků, co jednou budou výborní, ale je dobré tam mít i zkušené hráče, jinak by to mohlo sklouznout do toho, co se dělo v Edmontonu. Ten pořád draftoval jedničky a nic z toho. Změnil to až McDavid, to je ale hráč, který se narodí jednou za generaci.

Co jste říkal na to, že se Arizona rozloučila i s klubovou ikonou čtyřicetiletým Shanem Doanem?

Shane neměl tak dobrou sezónu, ale překvapilo mě, jak to celé proběhlo. On by si zasloužil za to, co pro tým udělal, aby se rozhodl sám, jak bude pokračovat. A ne, že ho někdo vytlačí z týmu. Ale takové je rozhodnutí majitele a s tím se těžko dá nějak polemizovat.

Reklama

Související témata: