Hlavní obsah

Faksa plný zážitků: o setkání se slony, atmosféře na fotbale v Dortmundu i rádci Hemském

Jan ŠkvorSport.cz

Z osobního pohledu má za sebou vydařenou sezónu. Poprvé v kariéře strávil celý rok v prvním mužstvu Dallasu a posbíral solidních 33 bodů. Z týmového hlediska už to však příliš slavné nebylo, ambiciózní tým Stars nepostoupil ani do play off NHL, takže by třiadvacetiletý český hokejový útočník Radek Faksa chtěl na neúspěch co nejrychleji zapomenout. Hlavu si čistil na dovolené v Asii, ale i při návštěvě fotbalové bundesligy v Dortmundu. Nyní už se ale účastník loňského Světového poháru připravuje na nový ročník a věří, že jej stráví znovu v Dallasu, s nímž vyjednává o novém kontraktu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radek Faksa se sponzorským autem, které v úterý obdržel v Průhonicích.

Článek
Fotogalerie

Jak pokročilá jsou ona jednání?

První nabídku už jsem dostal a všechno teď s agentem řešíme. Myslím, že začátkem srpna by mělo být jasno.

Všeobecně se očekává, že se nakonec s Dallasem dohodnete. I klub o vás mocně stojí, minulý týden vás zařadil na seznam chráněných hráčů, takže si vás v rozšiřovacím draftu nemohl vybrat nováček z Las Vegas. Udělal vám tento krok radost?

Strašně mě to potěšilo. Beru to jako známku tomu, že se mnou vedení týmu počítá a nechtějí mě měnit jinam. Pomůže mi to i z hlediska sebevědomí, v Dallasu jsem moc spokojený, hráčský kolektiv i město je super. Chtěl bych tam zůstat co nejdéle.

Svými výkony v uplynulé sezóně jste si o setrvání řekl dost nahlas...

Dostával jsem hodně příležitostí, trenér mi věřil a na ledě jsem se cítil super. Se svými výkony jsem byl spokojený, po týmové stránce to ale nevyšlo.

S neúčastí v play off se příliš nepočítalo, že?

Panovala velká očekávání, tým měl bojovat o Stanley Cup, jenže nakonec to dopadlo úplně jinak. Zavládlo velké zklamání, atmosféra po sezóně nebyla dobrá.

Klub už získal mimo jiné gólmana Bishopa či obránce Hamhuise a Methota. Přijdou nyní velké změny?

Dá se to očekávat. Doteď se všichni soustřeďovali na draft a teprve teď to začne. Po neúspěšné sezóně vždycky musejí přijít změny a pocítíme to i my.

Vy byste ale o místo v sestavě přijít neměl. Zvlášť když klub opustil centr Cody Eakin...

Cody sice odešel, neberu to ale tak, že mám něco jistého, protože v NHL nemáte nikdy nic jistého. Přišel nám nový trenér (Ken Hitchcock), takže beru jako výzvu, že zase budu mít co dokazovat. Chci prostě potvrdit, že do Dallasu patřím. Rád bych zabojoval o Stanley Cup, šanci určitě máme, v týmu vidím velkou budoucnost. S takovým mužstvem se uplynulá sezóna už nemůže opakovat. Ken Hitchcock už v Dallasu něco odkoučoval, vyhrál s ním Stanley Cup, a vedení si ho teď vybralo proto, aby nad námi měl tvrdou ruku.

Přijmete jakoukoli svěřenou roli?

Pochopitelně. Pro mě je nejdůležitější, aby se vyhrávalo. Porážky totiž nesnáším, to pak se mnou není řeč.

Smlouva skončila i Aleši Hemskému, potěšilo by vás, kdyby se s klubem dohodl na nové?

Zrovna dneska jsme si o tom psali a bylo by super, kdybychom zůstali spolu. Vždycky je totiž lepší, když v mužstvu máte nějakého krajana. S Alešem si navíc rozumíme i mimo led. V mým začátcích v NHL pro mě byl jedním z nejdůležitějších lidí. S jeho manželkou si mě vzali k sobě domů. Nevěděl jsem, jak to v NHL chodí, jak se mám oblékat. Když se mi nedařilo, dával mi rady, vždycky jsem se na něj mohl s čímkoliv obrátit a on mi pokaždé se vším pomohl. Je flegmatik, takže když jsem začal stresovat, vždycky mě uklidnil. Lepšího spoluhráče jsem si nemohl vybrat.

Hodně si rozumíte i mimo led, že?

Stali se z nás dobří kamarádi a letos jsme spolu i s partnerkami poprvé vyrazili na společnou třítýdenní dovolenou do Japonska a Thajska. Alešova manželka i moje přítelkyně Jaide jsou Kanaďanky, takže se můžou pobavit anglicky, zatímco já s Alešem česky. Všem to tak vyhovuje, vyšlo to super.

Nezažívali jste s Hemským na dovolené občas ponorku, když spolu trávíte celou sezónu a teď i čas po ní?

Každý jsme měli svou chatku, takže když jsme potřebovali soukromí, zalezli jsme si do ní. Ale nebylo to ani potřeba, na nervy jsme si nelezli, opravdu si rozumíme a dokážeme si vyhovět.

Téma hokej bylo zapovězené?

Nechtěli jsme se o něm moc bavit, jenže zrovna probíhalo mistrovství světa, takže jsme se na zápasy našich vždycky dívali. V Asii to vycházelo na noc, přítelkyně už šla spát a já začal ladit přenosy. Přitom jsem si před dovolenou říkal, že se koukat nebudu, jenže mi to stejně nedalo.

Užil jste si dovolenou?

Moc se mi líbilo v Japonsku, kde jsou lidé hodní a pokorní. Všude je tam čisto, ještě víc jsem si ale užil Thajsko, kde jsem si víc odpočinul. Byla tam pěkná příroda, příjemní lidé.

 

Just hanging out with my elephant friend and taking selfies!!😊📸🐘 #elephantsanctuary #rescuedelephants

Příspěvek sdílený radekfaksa12 (@radekfaksa12),Kvě 14, 2017 v 10:22 PDT

Co vás nadchlo nejvíc?

Navštívili jsme rezervaci, v níž zachraňují slony, které lidé týrají. Není to tak, že by v té rezervaci byli sloni v zajetí, právě naopak. Byl neskutečný zážitek, že jsme se mohli dostat až přímo k tak velkým zvířatům.

Viděl jsem, že jste si našel čas i na návštěvu fotbalu v německém Dortmundu.

Zajet si na pořádný fotbal byl vždycky můj sen. Když nám letos skončila sezóna tak brzo, vyšlo to tak pěkně, že jsme si mohli s přítelkyní zaletět do Dortmundu. Byl to neskutečný zážitek, možná ještě lepší než dovolená v Asii.

Jaký zápas jste viděl?

Bylo to poslední kolo bundesligy, kdy přijel Werder Brémy a Dortmund potřeboval vyhrát, aby postoupil přímo do základní skupiny Ligy mistrů. Vychytali jsme to úplně ideálně, v zápase padlo sedm gólů a Dortmund v 89. minutě rozhodl gólem z penalty o své výhře 4:3. Nemohli jsme si vybrat lepší zápas.

A atmosféra na Signal Iduna Parku?

Říká se, že atmosféra při zápasech Borussie je ta nejlepší v Evropě a stejně ještě předčila moje očekávání. Už od rána město žilo zápasem.

Proč fandíte právě Dortmundu?

Strašně se mi na něm líbí, jak si vychovává mladé talenty. Není to takový velkoklub jako Real Madrid nebo Bayern Mnichov, kteří si kupují již hotové hráče. V Dortmundu to dělají srdcem.

Reklama

Související témata: