Hlavní obsah

Chystá se megakontrakt, který ohromí celou NHL! Dvacetiletá hvězda trumfne všechny

Edmonton/Praha

Sice je mu teprve dvacet let, během posledních dvou ročníků strávených v NHL už však stačil všechny přesvědčit, že právě on je novou vycházející hokejovou hvězdou. Kanadský útočník Edmontonu Connor McDavid v uplynulém ročníku získal nejen Art Ross Trophy pro vítěze kanadského bodování soutěže, ale rovněž Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče a Ted Lindsay Award pro nejužitečnějšího hokejistu podle členů Hráčské asociace NHLPA. Vedení Olejářů si moc dobře uvědomuje, jaký talent v osobě jedničky předloňského draftu mají a už nyní si ho chtějí pojistit na dlouhou dobu dopředu.

Foto: Stephen R. Sylvanie, Reuters

Connor McDavid při slavnostním předávání cen v Las Vegas, na kterém získal (zleva) Art Ross Trophy, Hart Trophy i Ted Lindsay Award za uplynulou sezónu NHL.

Článek

Pro příští sezónu ještě McDavidovi dobíhá poslední rok z tříleté nováčkovské smlouvy, podle které si přijde na základní plat 925 tisíc dolarů, Edmonton už však nyní podle vícero zámořských zdrojů pracuje na tom, aby co nejdříve došlo k podepsání kontraktu nového. A pořádně lukrativního!

Podle čerstvých informací má jít o smlouvu na osm let s platem 13,25 miliónu dolarů (přes 300 miliónů korun) za sezónu. Connor McDavid by se tak stal nejlépe placeným hokejistou v éře platových stropů podle základního platu.

Hvězdy Chicaga Jonathan Toews a Patrick Kane si sice v příštím ročníku přijdou na 13,8 miliónu dolarů, v ročním průměru jim ale jejich dlouhodobé kontrakty vynášejí „jen" 10,5 miliónu dolarů. McDavid by je tak trumfnul. Jeho gáže by tvořila třináctiprocentní zátěž platového stropu klubu.

V roce 2008 podepsal třináctiletý kontrakt na 124 miliónů dolarů s Washingtonem ruský útočník Alexandr Ovečkin. Obránce Shea Weber uzavřel v roce 2012 kontrakt na 14 let dohromady na 110 miliónů dolarů s Nashvillem. Podle nové kolektivní smlouvy mezi NHL a hráčskou asociací NHLPA je v současné době možné uzavřít kontrakt maximálně na osm let.

Že se podpis megasmlouvy blíží, potvrzuje i poslední krok Edmontonu. Jeho generální manažer Peter Chiarelli totiž před týdnem vyměnil dlouholetou ikonu Oilers Jordana Eberleho do Islanders za Ryana Stromea.

Už dříve navíc Chiarelli vyhlásil, že současnou prioritou jsou nové smlouvy pro útočníky McDavida a Němce Leona Draisaitla. „Chci se nejdřív postarat o kontrakty pro ně. Myslím, že to hovoří za všechno. Oni dva jsou důležitými články naší organizace. Teprve až vyřešíme je, budeme se zabývat zbytkem mužstva," uvedl manažer.

Nejlépe placení hráči v sezóně 2017/18
1. Patrick KaneChicago13,8 mil. dolarů
Jonathan ToewsChicago13,8
3. Anže KopitarLos Angeles13
Jamie BennDallas13
5. Shea WeberMontreal12
6. P.K. SubbanNashville11
7. Sidney CrosbyPittsburgh10,9
8. Jakub VoráčekPhiladelphia10
Alexandr OvečkinWashington)10
Corey PerryAnaheim10
Brent BurnsSan Jose10

Reklama

Související témata: