Hlavní obsah

Hemský jako náhrada za Radulova? Odborníci jsou skeptičtí, fanoušci Montrealu kroutí hlavou

Montreal/Praha

Uvědomoval si, že udržet Alexandra Radulova bude nesmírně složité. Čekat vděk za to, že mu Montreal po letech strávených v KHL dal šanci vrátit se do NHL? „Pokud chcete loajalitu, pořiďte si psa,“ říkal generální manažer Canadiens Marc Bergevin krátce po otevření trhu s volnými hráči. Přesto stále ve skrytu duše doufal, že se s třicetiletým ruským útočníkem nakonec domluví. V pondělí jeho naděje zhasly, když si Radulov plácl s Dallasem. A fanoušci Habs i specializované zámořské hokejové servery kroutí hlavou nad tím, že náhradu vidí Bergevin v Aleši Hemském, jehož získal právě od Stars.

Foto: Chris O'Meara, ČTK/AP

Ruský útočník Alexandr Radulov už dres Montrealu oblékat nebude, odchází totiž do Dallasu. Opačným směrem putuje český forvard Aleš Hemský.

Článek

Byla to pro Montreal před rokem trefa do černého, když zlákal z Ruska zpátky za oceán Alexandra Radulova. Šlo přitom o velmi riskantní krok, rodák z Nižného Tagilu při svém minulém angažmá v NHL v Nashvillu získal pověst potížisty, jehož životospráva není zrovna stoprocentní.

Radulov však v uplynulém ročníku sekal latinu a dařilo se mu i na ledě, když se s 54 kanadskými body stal druhým neproduktivnějším hráčem Montrealu. Jeho zástupci toužili klíčového útočníka podepsat na delší dobu, jenže marně. V pondělí Dallas oznámil, že Radulova podepsal na pět let s celkovým příjmem 31,25 miliónu dolarů (zhruba 722 miliónů korun).

Renaud Lavoie z TVA Sports informoval, že hráč měl stejnou nabídku obdržet i od Canadiens, prý ji ale odmítl kvůli rozdílu ve výši zdanění. Arpon Basu z frankofonní redakce oficiálního ligového webu nhl.com však později přišel s jiným vysvětlením. Radulov prý dostal nabídku od Habs až v době, kdy už byl domluvený s Dallasem.

„Užíval jsem si být v Montrealu a hrát za něj. Jeho fanoušky jsem opravdu miloval, lidé se tu ke mně chovali hezky. Ale takový je hokejový život, je to obchod," vzkázal přes svůj Twitter příznivcům kanadského týmu.

Jen pár desítek minut poté, co Radulovův odchod vyšel na veřejnost, oznámil Montreal, že se mu podařilo získat jiného pravého křídelníka, třiatřicetiletého Aleše Hemského.

Zámořští odborníci však vyjadřují své pochyby. Nahradit Radulova podle nich není v silách pardubického odchovance. „Je skoro nemožné se domnívat, že roční kontrakt na jeden milión dolarů pro Aleše Hemského vyřeší problém, který Montrealu (odchodem Radulova) vznikl," píše například Eric Engels ze sportsnet.ca.

A připojuje i další otazníky ohledně českého forvarda, který v NHL odehrál přes 800 zápasů za Edmonton, Ottawu a Dallas. Hemský totiž jen jednou během své bohaté kariéry posbíral přes 70 bodů (před 11 lety jich udělal 77). V posledních devíti sezónách jen jednou překročil čtyřicetibodovou hranici.

V uplynulém ročníku si navíc při zářijovém Světovém poháru poranil kyčel, s níž musel na operaci a v NHL odehrál jen 15 zápasů s bilancí čtyř gólů a tří asistencí. „Po prodělané operaci jsem se ale na ledě cítil velice dobře. Jsem přesvědčený, že dokážu hrát na stejné úrovni jako dřív a můžu pomoct Montrealu ke Stanley Cupu," vzkazuje Hemský.

Pakliže mu zdraví vydrží, může být nakonec Hemský pro Montreal dobrou volbou. Vždyť jeho finančně nízkým kontraktem až zase tolik neriskují. Podaří se nakonec českému šikulovi přesvědčit fanoušky Montrealu, jejichž většina je zatím směrem k Hemskému spíše skeptická (viz odkazy na příspěvky na Twitteru reagující na Hemského podpis s Habs)?

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články