Hlavní obsah

Kanadský mladík se stane nejlépe vydělávajícím hráčem v éře platových stropů v NHL

Aktualizováno

Kanadský hokejový talent Connor McDavid podepsal s Edmontonem novou osmiletou smlouvu na 100 miliónů dolarů. S ročním příjmem 12,5 miliónu bude dvacetiletý útočník nejlépe vydělávajícím hráčem NHL v éře platových stropů podle základní mzdy. Kontrakt vstoupí v platnost po vypršení McDavidovy tříleté nováčkovské smlouvy od sezóny 2018/19.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Connor McDavid v dresu Kanady - archivní snímek.

Článek

"Jsem nadšený, že budu oblékat dres Oilers dalších devět let. Jsem tu na dlouho, chci tu vyhrávat," řekl McDavid.

V současnosti mají v lize nejvyšší roční plat Patrick Kane a Jonathan Toews z Chicaga, oba 10,5 miliónu dolarů.

Celkový stomiliónový příjem představuje třetí nejvyšší smluvní částku v historii. V roce 2008 podepsal třináctiletý kontrakt na 124 miliónů dolarů s Washingtonem ruský kanonýr Alexandr Ovečkin, obránce Shea Weber uzavřel v roce 2012 smlouvu na 14 let dohromady na 110 miliónů dolarů s Nashvillem. Na 100 miliónů za patnáct let zněla také smlouva jiného ruského útočníka Ilji Kovalčuka z roku 2010 s New Jersey. Podle nové kolektivní smlouvy mezi NHL a hráčskou asociací NHLPA je v současné době možné uzavřít kontrakt maximálně na osm let.

McDavid, první hráč draftu z roku 2015, v uplynulé sezóně získal díky 100 bodům za 30 branek a 70 asistencí z 82 zápasů Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče základní části NHL. Dočkal se i Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče a Ted Lindsay Award pro nejlepšího hokejistu podle NHLPA.

Reklama

Související témata: