Hlavní obsah

Drsná arbitráž? Naopak! Hvězda podepsala pohádkový kontrakt, je z ní třetí nejbohatší Čech

Aktualizováno

Před týdnem se v NHL obrátil na arbitráž, protože se se jako chráněný volný hokejista se svým klubem Tampou Bay nemohl dohodnout na novém kontraktu, který mu po uplynulé sezóně končil. Na rokování s nezávislým soudcem ale nakonec nedošlo. K radosti jeho i Blesků. Český útočník Ondřej Palát se totiž v pátek dohodl s Lightning na nové smlouvě a může být navýsost spokojen! Podepsal na pět let, v každém z nich si v průměru přijde na 5,3 miliónů dolarů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Palát bude pokračovat v Tampě Bay.

Článek

„Samozřejmě má člověk v hlavě, že to mohlo skončit u arbitráže. O to více si cením, že jsme došli do cíle pomocí vzájemné dohody," raduje se Palát, který se tak po Voráčkovi a Krejčím stane třetím nejlépe vydělávajícím Čechem v příští sezóně NHL (předskočí ho však nejspíš Pastrňák, který vyjednává o nové lukrativní dohodě s Bostonem).

„Jsem moc spokojený. Vyjednávání se táhla poměrně dlouho, ale byla z obou stran vedena s velkým respektem a touhou po dohodě. Všichni museli udělat kompromisy, ale na konci jsme spokojeni všichni," řekl 26letý rodák z Frýdku-Místku.

Na začátku týdne se Blesky domluvily na novém sedmiletém kontraktu na celkem 35 miliónů dolarů s Tylerem Johnsonem, nyní si ochránily i dalšího klíčového útočníka. Ondřej Palát spojil svou celou pětiletou kariéru v NHL s Tampou, poslední čtyři sezóny patřil mezi její hlavní opory, takže klub měl enormní zájem, aby Paláta, který v uplynulém ročníku zapsal 52 kanadských bodů, nenechaly nabídnout konkurentům.

„Nebylo to jednoduché, ale od zástupců Tampy bylo od začátku jasné, že se chtějí dohodnout a najít řešení. Všichni udělali kompromisy, což je v podobných případech nezbytné. Pokud se podíváte na strukturu smluv největších osobností Tampy, všichni udělali drobné ústupky pro dlouhodobé zachování kádru a kvality," říká Palátův agent Robert Spálenka ze společnosti Sport Invest.

Palátovi letos skončil tříletý kontrakt na celkem 10 miliónů dolarů, z toho čtyři milióny si vydělal v poslední sezóně. „S výsledkem jsme spokojeni. Ondra bude po skončení smlouvy volným hráčem a dostane šanci podepsat ještě jeden dlouholetý kontrakt," dodává Spálenka o muži, jenž má v základní části NHL na kontě 307 odehraných utkání a 218 bodů díky 74 gólům a 144 nahrávkám. Ve 46 startech ve vyřazovacích bojích přidal 29 bodů (14+15).

Sám Palát se již těší na novou sezonu. „Měsíc a půl trénuji v Ostravě, na novou sezónu chci být stoprocentně připravený. Ta Poslední naše ani fanouškovské očekávání nenaplnila, máme co napravovat. A já věřím, že se nám to povede. Máme dostatečně zkušený a kvalitní kádr, abychom měli vysoké ambice," tvrdí Palát a je připravený plnit roli jednoho z lídrů mužstva.

„Tenhle tlak mám rád. Jsem v týmu jeden ze služebně nejstarších, přirozeně se ode mě budou očekávat dobré výkony. A já jsem připraven tato očekávání naplnit," vyhlašuje Palát.

Reklama

Související témata: