Hlavní obsah

Pohled ze zámoří: Jágr má pravdu! Proč by žádný tým NHL jeho angažováním neprohloupil?

Určitě si nemyslím, že jsem tak špatnej, že bych už NHL nemohl hrát. Tuhle větu pronesl v pondělí po tréninku s hokejisty Kladna Jaromír Jágr, který po otevření trhu s volnými hráči už čtvrtým týdnem čeká na smysluplnou nabídku, díky které by mohl v nejlepší hokejové lize planety pokračovat. Slova nejproduktivnějšího Evropana v dějinách NHL pochopitelně neunikla ani zámořským novinářům. Redaktor prestižního kanadského časopisu The Hockey News Jared Clinton vypočítává důvody, proč se angažováním Jágra nemůže žádný klub spálit.

Foto: Adam Soukup, Rytíři Kladno

Hokejista Jaromír Jágr trénoval na kladenském ledě.

Článek

Z čeho pramení váhání generálních manažerů? Důvody jsou nasnadě. Evidentními minusy jsou Jágrův věk (45) a rychlost, kterou ztrácí. Právě proto se s hrající legendou po třech letech rozloučila Florida, která se rozhodla jít cestou rychlosti a mládí. A ze stejného důvodu váhají s nabídkou i další kluby.

Třetí příčinou je pak Jágrova cena. V každé z posledních tří sezón pobíral minimálně 3,5 miliónu jako základní plat, díky individuálním bonusům si celkově mohl přijít až na 5 miliónů. Nejmenší základní plat od svého návratu z KHL měl Jágr v sezóně 2013/14 (2 milióny).

Jak uvádí server CapFriendly, více než dvěma třetinám týmů aktuálně zbývá méně než deset miliónů pod platovým stropem. A dobře si rozmýšlejí, jestli třetinu ze zbývajícího obnosu vysázet za hráče Jágrova typu, nebo radši místo v sestavě zaplnit mladším hokejistou, který by za zlomek ceny mohl zaznamenat podobný počet bodů.

Vůdčí schopnosti, to už je jiný příběh

„To je jedna věc, ale vůdčí schopnosti a odborné vedení, to už je jiný příběh. A z tohoto ohledu stojí za to vysázet každý cent za Jágra. Zejména proto, že by bylo těžké najít jiného hráče, který by schopen něčeho podobného. Opravdu není pochyb, že Jágr má hodnotu 2 miliónů a více," píše Clinton a přidává další argumenty.

I ty, podle kterých si Jágr to své stále odvede i na ledě. „Už sice není tím střelcem, kterým byl ve svých nejlepších letech, ale za poslední tři sezóny se v NHL našlo jen devatenáct pravých křídel, která dala víc gólů než on. A jen dvanáct z nich udělalo víc bodů. Jágr byl efektivnější střelec než Rick Nash, Justin Williams, Bobby Ryan, Brandan Gallagher nebo Craig Smith. A je ve stejné společnosti jako Kyle Okposo a T.J. Oshie," bilancuje americký žurnalista.

„Už asi nebude dávat góly vypracované rychlostí, jeho síla v krytí puku je ale takřka nepřekonatelná. I v tomto stádiu jeho kariéry," pokračuje Clinton.

Nejen novináři se však staví na Jágrovu stranu, platí to i o bývalých hvězdných hokejistech. Někdejší vynikající útočník Jeremy Roenick, který v NHL odehrál přes 1300 zápasů a zaznamenal více než 1200 bodů, by rovněž rád viděl kladenského odchovance dál v NHL. „Může už někdo podepsat Jágra... Ten chlap je fenomenální lídr, který pořád může dělat body. Kde myslíte, že skončí," napsal Roenick na svém Twitteru.

„Pokud se najde tým, opravdu jakýkoliv, který najde místo pod platovým stropem nebo pozici v prvních dvou řadách, měl by po této šanci skočit. Protože Jágr má pravdu, on opravdu není tak špatný, aby v této velké lize nemohl hrát. Lépe řečeno; je pořád tak dobrý, že si zaslouží ještě alespoň jednu šanci v NHL. Jakýkoliv generální manažer, který přijde s nabídkou kontraktu pro Jágra, z toho bude obrovsky profitovat," je přesvědčený Clinton.

Reklama