Hlavní obsah

NHL rozšířila olympijský zákaz na další hráče. Co na to Ovečkin?

Moskva/Praha

Zdá se to jako nezvratné rozhodnutí, olympijský hokejový turnaj v únoru 2018 v jihokorejském Pchjongčchangu se poprvé od roku 1994 bude muset obejít bez hvězd zámořské NHL. Tedy bez drtivé většiny hvězd. Ruský útočník Washingtonu Alexandr Ovečkin totiž v pondělí zopakoval, že se stále nevzdal naděje na svůj čtvrtý start v řadě pod pěti kruhy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Alexandr Ovečkin v dresu ruské sborné.

Článek

„Doufáme, že nám bude umožněno startovat na olympiádě. Šance tam pořád je," prohlásil Ovečkin v rozhovoru pro ruský Sport-Express.

Zatímco majitel Ottawy Senators Eugene Melnyk rázně uvedl, že své hráče do Pchjongčchangu za žádnou cenu nepustí, u Ovečkina to může být jiný příběh. Majitel Capitals Ted Leonsis má s kanonýrem sborné nadstandartní vztahy a dobře rozumí tomu, že reprezentovat svou vlast je pro Ovečkina prioritou.

„Pro Alexe a jeho rodinu je olympiáda mimořádně významná. Proto jsem se jim zavázal, že budu vždy dělat to, co je v Alexově nejlepším zájmu. Řekl jsem to před deseti lety a řeknu to i dnes: Pokud je pro Alexe skutečně důležité reprezentovat svou vlast, podpořím ho," řekl Leonsis už loni v říjnu.

Majitel Washingtonu stojí za svým kapitánem

Pakliže by hvězdě svého týmu odcestovat do Jižní Korey nebránil, musel by se bez ní Washington v únoru obejít minimálně v devíti zápasech. „Co nejhoršího by se mohlo stát? Dostaneme pokutu nebo něco podobného. Doufám, že k tomu nedojde, ale musím stát za svým kapitánem a taky budu," dodal Leonsis.

A Ovečkin si je svým postojem jistý. „Názor jsem nezměnil a ani to neudělám. Každý chce hrát na olympijských hrách, je to ta největší příležitost v životě. Jestli za mnou někdo přijde s tím, abych nejezdil, je mi to jedno. Stejně pojedu," uvedl 31letý forvard nedávno.

Vedení NHL v pondělí oznámilo, že olympijského turnaje se nebudou moci zúčastnit ani hokejisté z NHL s dvoucestnými smlouvami, kteří zrovna budou působit na farmě v AHL či nižší ECHL.

Možnost startovat na hrách naopak budou mít hráči z AHL, kteří se zatím smlouvy v NHL nedočkali, a ti, kteří sice kontrakt v nejlepší hokejové lize světa mají, ale nadcházející ročník stráví jako zapůjčení hráči do evropských klubů.

Reklama