Hlavní obsah

Jágrův konec ho zdrtil. Vždyť právě on nás dostal na úplně jinou úroveň, smutní Barkov

Praha

Nedá na něj dopustit, moc dobře si totiž uvědomuje, že právě jemu vděčí v začátcích své slibně rozjeté kariéry za mnohé. Proto jednadvacetiletého finského útočníka Floridy Aleksandra Barkova nemile překvapilo a zklamalo rozhodnutí vedení Panthers, že o legendárního Jaromíra Jágra už dál neprojevilo zájem.

Foto: Profimedia.cz

Radost Alexandera Barkova (vlevo) a Jaromíra Jágra.

Článek

Za tři sezóny, kdy se spolu potkávali v šatně Panterů a většinu času z toho nastupovali v elitní útočné formaci, se toho Barkov, dvojka draftu NHL z roku 2013, naučil od Jágra strašně moc. A nejen na ledě, kladenský odchovanec působil pro mladé spoluhráče i jako mentor.

„Když přišel, povýšil jsem svou hru na úplně jinou úroveň, a zcela jistě to platí o všech hráčích našeho týmu. Každému prostě moc pomohl, je jedním z nejdůležitějších lidí v mé kariéře," prohlásil pro server nhl.com rodák z Tampere.

I díky Jágrovi zažil zlomovou sezónu 2015/16, v níž zaznamenal nejvíc gólů (28) i bodů (59) v kariéře a Florida ovládla se ziskem 103 bodů tabulku Atlantické divize. Lajna ve složení Jágr, Barkov, Huberdeau k tomu přispěla zásadní měrou.

„Naučil mě toho spoustu - jak různě hrát v té které situaci, jak posilovat nebo jak žít jako profesionál. Tak jsem sice žil i před jeho příchodem, ale potom mě dostal ještě na vyšší level," děkuje na dálku druhému nejproduktivnějšímu hráči v historii NHL.

S Jágrem, který v NHL nastupoval už o pět let dříve, než se on sám narodil, se Barkov naposledy viděl krátce po skončení uplynulé sezóny před svým návratem do Finska. V té době ho ani ve snu nenapadlo, že se spolu po letní pauze už v jedné kabině nepotkají.

Chci ho vidět dál hrát

„Lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem nebyl zklamaný. Protože mi strašně moc pomohl a nebýt jeho, nejspíš bych nikdy nebyl tam, kde teď jsem. Nikdo nemiluje hokej tak, jako on. Když vidíte, jak se sám připravuje, zkoušíte dělat stejné věci a najednou vidíte, že vám to pomáhá," pokračuje Barkov, který na začátku září oslaví dvaadvacáté narozeniny.

Jágrova láska k hokeji je podle něj nakažlivá. „Koukáte na něj a přemýšlíte o tom, že je v NHL tak dlouho, že má skoro každý rekord v této soutěži. A tu hru pořád miluje a chce být lepší. Ne kvůli honění rekordů. Prostě jenom chce hrát hokej, pomáhat každému spoluhráči a vyhrávat za každé situace. Když s ním hrajete, vidíte to v jeho očích a zkoušíte dělat přesně to samé," tvrdí Barkov.

Ani téměř šest týdnů po otevření volného trhu s hráči Jágr nový kontrakt v NHL nezískal, což mladého Fina překvapuje. „Doufám, že někde podepíše. Ať už to bude v NHL, KHL, v Česku nebo kdekoliv jinde. Prostě ho chci vidět dál hrát. Jsem si dost jistý, že se někde nové smlouvy dočká," uzavírá Barkov.

Reklama

Související témata: