Hlavní obsah

Pastrňák stále bez smlouvy. Nepřekvapilo by mě, kdyby ho Boston vyměnil! šokoval analytik

Jednání o novém kontraktu s Bostonem se protahují, nejlepší český hokejista uplynulé sezóny David Pastrňák je v NHL už sedmým týdnem chráněným volným hráčem. Přestože se očekává, že je jen otázkou času, kdy se jednadvacetiletý útočník s vedením Bruins dohodne a plácnou si, objevují se v zámoří i spekulace, že výměna do jiného klubu může být rovněž ve hře.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Pastrňák s trofejí pro nejlepšího českého hokejistu sezóny 2017.

Článek

Pastrňákovi po uplynulém ročníku skončil vstupní nováčkovský kontrakt, během tří let si přišel na maximální možnou částku 925 tisíc dolarů ročně. Zejména minulá sezóna vyšla havířovskému rodákovi parádně, se 70 body byl druhým nejproduktivnějším hráčem Medvědů, 34 vstřelených branek z něj dokonce udělalo nejlepšího klubového střelce.

Proto je jasné, že českého forvarda, jehož si právě Boston vybral v draftu 2014 jako pětadvacátého hráče v pořadí, čeká podpis mnohem lukrativnějšího kontraktu. A navíc dlouhodobého. Představy Pastrňáka resp. jeho agenta J.P. Barryho a klubového vedení Bruins se však zatím rozcházejí.

V zámoří se nejčastěji skloňuje smlouva na šest let s průměrným ročním příjmem šest miliónů dolarů. Tím by se Pastrňák v klubové hierarchii zařadil za Davida Krejčího (7,25 miliónu dolarů na rok), Patrice Bergerona (6,875) a Brada Marchanda (6,125).

Čeká Pastrňák na Draisaitla?

Podle novináře Joea Haggertyho, jenž o Bruins pro server csne.com dlouhou dobu pravidelně referuje, Pastrňákův tým vyčkává na podpis nové smlouvy Leona Draisaitla s Edmontonem. Německý útočník je hokejistou se srovnatelnými parametry jako Pastrňák, a tak by výše a délka smlouvy obou forvardů mohla vypadat podobně.

„Já pouze čekám, co přijde. A nechávám úplně všechno na mém agentovi, aby komunikoval s klubem. Já se soustředím výhradně na to, abych byl co nejlépe připravený na novou sezónu," prohlásil Pastrňák v minulém týdnu.

Zámořský hokejový analytik Brian Lawton, jenž mezi lety 2008 až 2010 působil jako generální manažer hokejistů Tampy Bay, však v pondělí překvapil na svém Twitteru. „Z toho, co slyším, by mě nepřekvapilo, kdyby Boston Davida Pastrňáka vyměnil," napsal dvaapadesátiletý Američan.

Haggerty sice přiznává, že představy hráče a generálního manažera Bruins Dona Sweeneyho se zatím neprotnuly, zejména v otázce bonusů, přesto se mu nezdá, že by se Boston chtěl zbavit hráče takového kalibru. V Pastrňákovi dřímá obrovský potenciál, což v minulé sezóně dokázal, byť se nevyvaroval výkyvů.

Stále je mu teprve jednadvacet let, jeho výkonnost půjde nahoru a v nebližších letech by měl být symbolem klubu. Proto se jeví pravděpodobnější, že by k dohodě mohlo dojít před startem hlavního tréninkového kempu v polovině září.

Boston má aktuálně deset miliónů pod platovým stropem. I kdyby k Pastrňákovi přilétla nabídka z jiného klubu, Bruins ji stále mohou dorovnat. Vyjasní se během několika dní, nebo se sága potáhne přes celé léto?

Reklama

Související témata: