Hlavní obsah

Co s Jágrem? Uznávaný novinář přišel s lákavou variantou pro české fanoušky

New York/Praha

Čas plyne, koncem týdne to už budou dva měsíce, kdy se v NHL otevřel trh s volnými hráči a český hokejista Jaromír Jágr i nadále zůstává bez kontraktu pro příští sezónu. Další osud pětačtyřicetileté legendy zajímá celý hokejový svět a odborníci se většinou shodují, že kladenský odchovanec stále na nejlepší hokejovou soutěž světa má. Potřebuje ale najít tým, který by mu seděl. Podle uznávaného novináře serveru nhl.com Dana Rosena by takovým mužstvem mohlo být San Jose.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jaromír Jágr.

Článek

„San Jose by Jágrovi mohlo sedět, mohlo by to fungovat. Víme sice, že disponují starším týmem, ale šanci na Stanley Cup určitě mají. Už je to nějaký čas, co ho Jágr naposledy vyhrál (v roce 1992 s Pittsburghem) a se Sharks by měl určitě šanci si to zopakovat," prohlásil Rosen v pořadu NHL Tonight.

San Jose mají po odchodu klubové ikony Patricka Marleaua do Toronta na soupisce pro příští sezónu jedenáct forvardů, pod platovým stropem zbývá Žralokům ještě 8,7 miliónu dolarů. Útočník, navíc Jágrových kvalit, by se mohl hodit. Ryze pravými křídly jsou navíc jen Ward, Hansen a Donskoi.

„Když se podíváte na jejich pravá křídla...," utrousil Rosen a naznačil tak, že nejproduktivnější Evropan v dějinách NHL, by mohl být vhodným doplňkem.

Jágr a Calgary? Dávalo by to smysl

„Co třeba spojení s Boedkerem a Hertlem? Tomáš Hertl by s Jágrem určitě hrozně rád hrál," překládá Rosen pro české fanoušky velice lákavou variantu. „Jágr by měl menší roli v týmu, nehrál by první lajnu, nechodil by na první přesilovku. Na druhou ale třeba ano, navíc by nebral čas na ledě mladším klukům," uvažuje zkušený žurnalista.

I k němu se v minulém týdnu dostaly zvěsti, že kolem Jágra má kroužit Calgary. „Tohle spojení by také dávalo smysl. Nedával bych ho k Johnnymu Gaudreauovi se Seanem Monahanem, oni potřebují rychle dostávat puky a takový Jágr není," nepozdává se mu Jágrova souhra s největšími hvězdami Flames.

„Ale co třeba Michael Ferland a Sam Bennett? Oba by byli schopní dávat Jágrovi přihrávky. Nebo třeba lajna s Matthewem Tkachukem a Mikaelem Backlundem? Jágr nebude chodit před branku, zatímco oni ano. Takže dejte Jágrovi puk a tlačte se k brankovišti," soudí Rosen, kterého překvapuje, že Jágr i na konci srpna zůstává volným zbožím.

Jágr do NHL pořád patří

„Myslel jsem si, že touhle dobou už bude mít někde podepsáno. Pořád je dobrý na puku, možná lepší než kdokoliv jiný v lize. Stále je to efektivní hráč a střelec, dokáže nastartovat spoluhráče," tvrdí Rosen a připomíná Jágrových solidních 16 gólů a 48 bodů v uplynulé sezóně za Floridu.

„Týmy někdy uvažují tak, že by v popředí měli být mladí hráči, že právě oni by měli chodit na přesilovky. To je přesně případ Floridy," myslí si bývalý hokejista Alex Tanguay, který za šestnáct sezón NHL odehrál přes 1000 zápasů, s Coloradem získal Stanley Cup a dnes působí jako analytik pro NHL Network.

„Jaromír Jágr stále patří do NHL. I ve svých pětačtyřiceti letech je na tom fyzicky výborně, na NHL má a může v ní být úspěšný. Pořád má talent, dělá body, ale nohy už nejsou takové, na co byl zvyklý," řekl Tanguay.

Bude muset pochopit a akceptovat svou roli

S Rosenem se shoduje, že Jágr potřebuje najít tým, do kterého bude pasovat a bude se v něm cítit pohodlně. „Aby třeba chodil v druhé lajně na přesilovky, hrál ve třetí formaci s pracanty okolo sebe. Trenéři musejí využít jeho předností a umožnit mu pomáhat mladším hráčům," radí Tanguay.

„Jágr bude muset pasovat k mladým hráčům a pochopit a akceptovat svou roli v týmu, což dosud během své kariéry dělat nemusel. Tohle možná může být důvod, proč se týmy zatím drží zpátky," přemýšlí Rosen nahlas.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články