Hlavní obsah

Rychlá večeře na oslavu 880 miliónů. Český útočník chce být lídrem

Dostal se do vysokých hokejových pater. Útočník David Pastrňák má od čtvrtka vyšší cenu v Bostonu. A to doslova. Podepsal v NHL smlouvu na šest let za čtyřicet miliónů dolarů, což je téměř 880 miliónů korun. Týdny a týdny trvající jednání skončila před pár hodinami. „Všechny kontrakty projdou nějakým kompromisem, sešli jsme se někde uprostřed,“ řekl Pastrňák den po podpisu v Praze.

Foto: Profimedia.cz

David Pastrňák bude i nadále oblékat dres Bostonu v NHL.

Článek
Fotogalerie

Jedenadvacetiletý český reprezentant se pomalu balí a odletí za týmem do zámoří. „Domluva byla od začátku, že zůstanu tady, dokud nepodepíšu. Loni jsem tam (v Americe) byl dříve, aspoň jsem byl letos déle doma," pochvaloval si týdny v Česku.

Pastrňák měl v předchozích třech letech v Bostonu nováčkovský kontrakt, který mu mohl přinést maximálně 925 tisíc dolarů ročně. Nyní si polepšil na 6,67 miliónu dolarů. V uplynulém ročníku NHL patřil mezi opory klubu, stal se nejlepším střelcem a byl druhý v bodování.

Chce být lídrem

„Chtěl bych být jednou lídr, jsem ale pořád mladý, jsem v klubu od osmnácti. Jsou tam super lídři, mám se co učit, chtěl bych být jako oni," vyznal se havířovský rodák, který se i přes oceán dočkal podpory od spoluhráčů, kteří mu přáli nový kontrakt. „Nevíte, co si o vás kluci myslí, když jste daleko od nich. Je to pěkný, těším se na ně, rád je uvidím."

Pastrňák hraje za Boston od roku 2014. Ve 172 zápasech základní části NHL nasbíral 123 bodů (59 gólů + 64 asistencí). Když odsouhlasil nový kontrakt, mohl začít slavit. Rychlá večeře s rodinou a přáteli. „Je to krásný, že jsem podepsal takovou smlouvu. Tím to ale nekončí, naopak vše začíná. Je to dobrá motivace se zlepšovat, hokej mám rád," řekl nejlepší střelec Bostonu v uplynulém ročníku NHL.

Medvědi pro něj byli prioritou. V týmu má výsledky, tady poprvé hrál nejslavnější ligu světa.

Po sezóně si daly obě strany oddech, aby si rozmyslely, co chtějí. Jednání započala na přelomu června a července. „Jsem rád, že to je za mnou a můžu se soustředit na hokej. Nebylo to tak strašné, já se do toho nepletl, to bylo na agentech," řekl Pastrňák, kterého nyní čeká zařizování v Bostonu.

Opouští krásnou Prahu

Přes léto byl hlavně v Praze, ta se mu líbí. "Je nádherná. I máma se sem přestěhovala, v Havířově mám babičky, brácha už tam taky moc není, Česká republika je můj domov," přiznal rozesmátý forvard, který měl cestovatelské léto. Byl ve Švédsku za kamarády, na dovolené v Chorvatsku, v Číně, v Americe.

Teď se vrací do Ameriky. Do ligy, kde chce být jeden z nejlepších. Výkony to předvedl, teď už má i výborný kontrakt, v týmu čtvrtý nejlepší. A to je mu jedenadvacet let.

„Je důležité, aby se u mladých někdo staral o peníze. Je dobré, když máte člověka, který vás zastaví, když moc utrácíte. Myslím, že mám dobré lidi okolo sebe," dodal Pastrňák.

Reklama

Související témata: