Hlavní obsah

Agenti řekli: podepiš to! Věřím, že je na mě máma pyšná, říká bostonský milionář Pastrňák

Praha

Ve čtvrtek se hokejista David Pastrňák stal jedním z nejbohatších českých sportovců, nový kontrakt s Bostonem mu během 6 let zaručí 40 miliónů dolarů. S velkými penězi ale přichází i velký tlak na výkony. „Chci být jeden z nejlepších,“ netají jednadvacetiletý útočník.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Pastrňák během setkání s novináři před odletem na tréninkový kemp do Bostonu.

Článek
Fotogalerie

Na smlouvu asi nadávat nebudete, že?

Samozřejmě jsem spokojený. Je to za mnou a jsem rád, že se můžu soustředit na sezónu. Tušili jsme, že se to bude natahovat, ale jsme rádi, že je to u konce.

Zasahoval jste nějak do jednání?

Vůbec. Jen jsem si volal s agenty, co je nového, ale jinak jsem se do toho nepletl. Nakonec mi řekli: tady to podepiš! Já se na to podíval a podepsal. Jsem rád v podstatě za cokoliv.

Management Bruins avizoval, že se chce dohodnout do začátku tréninkového kempu. Ten právě ve čtvrtek odstartoval ...

Letím trošku se zpožděním, ale těším se za klukama, protože jsem je dlouho neviděl. Je mnohem lepší se připravovat s celým týmem, než chodit sám na led. I proto jsem rád, že se vše stihlo dotáhnout. Asi by to bylo horší s vědomím, že kluci trénují a já jsem pořád tady.

Nezvažoval jste, že byste letěl do zámoří dřív a byl nablízku jednáním?

Domluva byla od začátku taková, že zůstanu do doby, než podepíšu. Loni jsem byl v Bostonu celý srpen až do kempu.

Jaké bylo léto?

Náročné. Byl jsem za kamarády ve Švédsku, pak v Chorvatsku, v Číně a týden v Americe. Sešlo se toho dost, ani jsem nestačil jet do Havířova. Ale odtrénoval jsem vše, co jsem chtěl. V červenci jsem chodil denně do posilovny a dvakrát týdně na led. V srpnu pětkrát týdně.

V souvislosti s vaší smlouvou se skloňovala jména různých hráčů, ale nejčastěji edmontonského Leona Draisaitla, který podepsal osmiletý kontrakt na 68 miliónů dolarů. Nechtěl jste se mu přiblížit?

Jsem si jistý, že agenti usilovali o co nejlepší kontrakt. Všechny smlouvy jsou kompromisem, kdy se sejdete zhruba někde uprostřed cesty. V tomto případě to sice trvalo o něco déle, ale nakonec se ty představy potkaly. Myslím, že obě strany jsou rády, že to tak dopadlo.

Ozval se i bostonský generální manažer Sweeney?

Dostal jsem jen esemesku, v níž mi blahopřál.

Nějakou oslavu jste stihnul?

Jen rychlou večeři, moc času jsem neměl. Vzal jsem mámu a blízké přátele a užili jsme si to.

Jak reagovala maminka, která vaší kariéře hodně obětovala?

Nemohl jsem se jí dovolat. Tak jsem nakonec volal přímo k ní do práce a už to zvedla. Bylo to trochu divné, já moc nevěděl, co říct. Ale věřím, že je na mě máma pyšná.

Teď už by do práce asi nemusela, že?

Ona pracuje celý život a ani by jí nebavilo jenom sedět doma. Musí být pořád v práci.

Přijít v jednadvaceti k takovým penězům, to může s někým slušně zamávat. Došlo vám, jak vysoký kontrakt jste vlastně uzavřel?

Asi ještě ne, pořád je to ale hokej, který mám tak rád. Je krásné podepsat takovou smlouvu, ale pro mě tím nic nekončí. Je to dobrá motivace, abych se zlepšoval.

Co větší tlak? Tři zápasy nedáte gól a už se bude psát: krize, co se děje s Pastrňákem?

Jsem docela zvědavý. Asi nějaký tlak bude, určitě větší než loni, ale i to k tomu patří. Chtěl bych být jednou lídr. Do kabiny Bruins jsem přišel v 18 letech, kde byli super lídři, skvělí kluci a já bych chtěl být jednou jako oni.

Byl jste v kontaktu s bostonskými spoluhráči, třeba s Davidem Krejčím?

Hlavně v průběhu srpna jsem mu volal a ptal se co a jak, protože s tím má zkušenosti. Teď už se těším na setkání, protože jsme dobří kamarádi a zažíváme hodně srandy.

Měl jste nějaký záložní plán, pokud by se jednání táhla?

Nabídky z KHL byly, ale hrát jinde? Možná tak v Havířově... Boston byl prioritou. Líbí se mi tam, je to místo, kde jsem okusil NHL a chtěl bych tam být klidně i celou kariéru.

Co vás teď čeká po příletu do Bostonu?

Nemám tam auto, ani byt. To budu muset zařídit, ale letos si byt ještě budu pronajímat. Jsem mladý a potřebuju se naučit pár věcí, abych nešel do něčeho bezhlavě. Teď mám lidi, co se mi o peníze starají. Když začnete utrácet, tak je dobře, když vás někdo včas zastaví.

Současný kontrakt vám vyprší ve 27 letech a může přijít ještě lukrativnější.

Pan trenér Zavadil mi před pár dny řekl, že hráč se vyvíjí do 27 let. Mám pořád šest let na to se zlepšovat a chci v tom pokračovat.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.