Hlavní obsah

Sezóna splněných přání útočníka Plekance

PRAHA

Celý ročník odehrál v dresu slavného Montrealu Canadiens, sezónu završil nečekaným stříbrem z mistrovství světa. Není divu, že si hokejový útočník Tomáš Plekanec nemůže minulou sezónu vynachválit. "Byl to rok splněných přání," směje se třiadvacetiletý hráč.

Článek

"Mým snem vždy bylo hrát stabilně NHL a nastupovat za reprezentaci. Minulou sezónu jsem odehrál v jednom z nejslavnějších klubů světa a ještě mám stříbro z mistrovství světa," vypočítává úspěchy minulých měsíců.

Z naivních představ rychle vystřízlivěl

Ze startu v Lotyšsku byl nadšený. "Nejsem typ, který by odmítal reprezentační pozvánky. Nijak mě neodrazovalo, že nám nikdo nevěří. Já tvrdím, že náš hokej může postavit i tři konkurenceschopné týmy. Letos jsme to jasně ukázali," přesvědčuje Plekanec, jenž má doma také zlato z MS dvacítek. "Jednou snad vyjde i to cennější. Nebo dokonce z olympiády," zasní se hráč Montrealu.

Do jeho sestavy se prosazoval ztěžka. Z Kladna odešel na kemp Canadiens už v létě 2002. Další tři roky ale prožil na farmě. "V Kladně se mi tehdy celkem dařilo. Myslel jsem si, že zahraju deset zápasů na farmě a budu v NHL. Jenže jsem věděl houby a rychle z téhle naivní představy vystřízlivěl," vzpomíná na nelehké začátky.

Dva roky hrál v AHL za Hamilton. Ve druhé sezóně se dočkal i dvou startů v dresu Montrealu v NHL. To však bylo na dlouhé měsíce vše. Během sezóny 2004/05 totiž ochromila slavnou soutěž stávka. Plekanec tak zase válčil jen na farmě.

"Jen jsem čekal, kdy definitivně zruší NHL, a letěl bych domů. Ale pak jsem se kousl. Nechtěl jsem, aby o mně řekli, že jsem srab. Přišlo mi zbytečné hodit za hlavu tři roky dřiny," vypráví. "Možná mi tahle zarputilost pomohla. Možná to pro ně byla ukázka charakteru," krčí rameny. "Pořád jsem se snažil hrát i trénovat na sto procent. V jedné sezóně jsem měl šestašedesát bodů, v druhé čtyřiašedesát. Na farmě se tohle strašně pozoruje."

V minulé sezóně už byl v Montrealu pravidelně v sestavě. Odehrál 68 zápasů v základní části, na ledě strávil v průměru 13 minut. Dal devět gólů, na dvacet přihrál. V play-off proti Carolině nastoupil ke všem šesti utkáním s průměrem 18 minut na utkání. Přidal čtyři asistence. "S výjimkou zranění kolena mě nikdy trenér neposlal na tribunu," připomíná hrdě. V dalším roce se bude rvát i o nový kontrakt, protože ten stávající mu v létě příštího roku vyprší. "Jsem nejlevnější hráč v týmu. Chtěl bych si vybojovat dobrou pozici pro vyjednávání," naznačuje plány do sezóny.

MS v in-line hokeji mu klub zatrhnul

Na tu se po dovolené na Krétě chystá v Kladně s Tenkrátem, Tlustým, Tomášem Kaberlem i s dalšími tamními borci působícími v NHL. "Nejdříve jsme chodili jen do posilovny, teď už i na led. Můžeme trénovat s kladenským áčkem, což je skvělé kvůli kvalitě přípravy. Až budeme s blížícím se startem extraligy chodit sami, bude to horší. V deseti lidech takové podmínky nevytvoříte," líčí přípravný proces. "Ale zase nebudeme přetrénovaní," směje se.

Program si někdy zpestří tenisem, občas hraje s hokejovými kumpány fotbal ve Velké Dobré, kde jsou doma Tomáš a František Kaberlovi. Letošní léto mohl okořenit také startem na mistrovství světa v in-line hokeji, jehož je velkým vyznavačem. "Jde o hodně zajímavý sport. Řekl bych, že mnohem méně nebezpečný než hokejbal. Ale Montreal mi to zatrhnul," posmutní trošku.

Ke startu totiž potřeboval souhlas klubu. A ten neměl pro Plekancovu zálibu pochopení. "Musím jejich rozhodnutí respektovat, protože mě platí a zranění by představovalo problém."

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články