Hlavní obsah

Hašek se dlouho rozmýšlel, nakonec nabídku Detroitu přijal

PRAHA

Déle, než sám čekal, se hokejový brankář Dominik Hašek rozmýšlel, zda bude pokračovat v aktivní kariéře v dresu Detroitu. Generální manažer Red Wings Ken Holland musel na rozhodnutí 41letého pardubického odchovance čekat čtrnáct dní. V závěru minulého týdne mu ale Hašek zavolal a potvrdil mu, že má velký zájem vrátit se do klubu, s kterým v roce 2002 vyhrál Stanleyův pohár.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Dominik Hašek bude opět v brance Detroitu.

Článek

"Samotná jednání o smlouvě netrvala dlouho, ale museli jsme najít řešení, které by vyhovovalo rodině. Děti půjdou do školy a já jsem nechtěl být celý rok v Americe sám," řekl Hašek v rozhovoru pro ČTK. Nakonec se s manželkou a dvěma dětmi dohodl, že zbytek rodiny stráví první polovinu školního roku v Česku a poté všichni přicestují do Detroitu. "Druhou, důležitější polovinu sezóny budou se mnou. Budeme jako rodina," uvedl šestinásobný vítěz Vezinovy trofeje pro nejlepšího gólmana NHL.

V úvahu přicházel jen Detroit

Vedení Detroitu a Holland tak na jeho rozhodnutí museli čekat dva týdny. "Ken na mě tlačil jen při prvním telefonátu. Pak, když jsem se dlouho neozýval, tak si asi myslel, že už nezavolám. Ani já sám bych ale nečekal, že mi to bude trvat tak dlouho," pousmál se Hašek, pro kterého byl Detroit jediným klubem, v němž byl ochoten pokračovat v kariéře poté, co s jeho službami přestala počítat Ottawa.

"Věděl jsem, že je to jedinečná šance. Nervózní jsem ale nebyl. Po konci v Ottawě jsem agentovi hned řekl, ať za všechny další nabídky poděkuje. Detroit je ale něco jiného. Mám k němu určitý vztah," vysvětloval Hašek, jenž v Red Wings prožil nejúspěšnější sezónu v zámořské NHL. V ročníku 2001/02 si připsal 41 výher v základní části, což je druhý nejlepší výsledek v historii klubu, a šesti čistými konty vytvořil tehdejší rekord play-off. Hlavně ale získal vytoužený Stanleyův pohár.

Lékařské potvrzení Detroit nepožadoval

Poté, co se rozhodl opět chytat v rudém dresu s křídly, dohoda o samotné podobě smlouvy byla celkem rychlá. "Ken (Holland) to určitě prodiskutovával i s dalšími lidmi v klubu. Věděl jsem, jaká čísla mohu očekávat. Svou roli hrála i zranění, které jsem v posledních dvou sezónách měl," podotkl Hašek, pro nějž uplynulá sezóna skončila v únoru, kdy se poranil v prvním zápase olympijských her v Turíně. V sezóně 2003/04, ještě v Detroitu, poté odchytal jen čtrnáct duelů.

Přesto po něm v současnosti vedení Red Wings žádné lékařské potvrzení, že je v pořádku, nepožadovalo. "Několikrát jsme se o tom ale bavili a rozebírali to. I z pohledu historie, protože ví, jak jsem na tom byl. Jsem si vědom, že do tréninkového kempu musím přijít připraven," řekl dvojnásobný držitel Hartovy trofeje pro nejlepšího hráče NHL. Momentálně se ale cítí stoprocentně fit. "Žádný problém nemám. Dělám všechny sporty," uvedl.

Přípravu na nadcházející sezónu plánuje Hašek odstartovat v příštím týdnu a opět bude spoléhat na rady osobního trenéra Josefa Bruka. "Sejdeme se a vše naplánujeme. Počítám s tím, že tři neděle budeme pracovat na kondici, koordinaci a dalších věcech. Kdy ale půjdu na led, nevím, není však potřeba pospíchat," podotkl Hašek, který ale počítá s tím, že minimálně týden se na ledě bude v Česku před odletem do zámoří připravovat.

Reklama

Související témata: