Hlavní obsah

NHL zpřísnila metr. Stanou se z hráčů sochy? Extraliga sází na prevenci

Praha

Vražení na hrazení a trest. Hákování a trest. V hokeji standard, který fanoušek vidí. V NHL přišli v přípravných zápasech na nový ročník s "novinkou", která k rychlému a tvrdému sportu moc nesedí. Pokud hráč při vhazování bruslí přejede vymezený prostor, který je vyznačen čarami, inkasuje trest. Rozhodují tak milimetry nabroušeného ostří. Bouře ve sklenici vody, rozpaky vždy s něčím, co je nové, vyžadované?

Foto: Paul Chiasson, ČTK/AP

Útočník Washingtonu Devante Smith-Pelly (vpravo) je čárovým rozhodčím poslán na dvě trestné minuty za provinění nového pravidla při vhazování.

Článek

„Toto pravidlo je absolutní vtip," nechal se slyšet útočník Bostonu Brad Marchand. „Takto zničíte hokej. Budou s tím muset něco udělat, protože takhle letos nemůžeme hrát," citoval jednu z opor Medvědů server sbnation.com.

Pravidlo však ve skutečnosti není nové. Co je nového, je to, že ho NHL začala více trestat. Nyní ho vyžaduje v přípravných duelech. Například Riley Nash pro Providence Journal řekl, že když se s tímto setkal, nevěděl, co má dělat. „V podstatě musíte být jako socha. Nemůžete se hýbat," přidal se Marchand.

Pro fanoušky patrně maličkost, ale pravidla jsou takto sepsána. Pro rozhodčí další do seznamu prohřešků, za který mají trestat, konec tolerance.

Zastánci pravidel chtějí, aby bylo vše férové, aby byly brusle tam, kde mají být. Hráči stojí proti sobě připraveni na buly, vedle nich rozhodčí s pukem. Hráči sledují kotouč, jdou hokejkami proti sobě a samozřejmě se snaží o pohyb. Pokud bruslí překročí čáru ve vyhrazeném prostoru, je hra přerušena a prohřešek je na světě.

„Zpomaluje to hru, směšné. V soubojích to je 50 na 50, není to úplně čisté. Pokud se na to podíváte, je to o dovednosti. Teď to odnesete," citoval Henrika Zetterberga z Detroitu detroitnews.com.

„Bude méně otáčení, kopání, bude to více o souboji hokejek. Nikdy jsem nebyl ve vhazování tak dobrý, možná se to změní, když to bude spíše dovednostní souboj. Půjde o načasování, ne tolik síly a méně podvádění," vyřkl opačný názor pro edmontonjournal.com Connor McDavid z Edmontonu.

Jak si vede extraliga?

Česká nejvyšší soutěž zná také toto pravidlo. "Rozhodčí nebo čárový rozhodčí vhazuje tak, že vhodí kotouč na led mezi hole hráčů zúčastněných na vhazování. Hráči na vhazování se postaví proti sobě zpříma, čelem k soupeřově konci hřiště, přibližně na délku hole od sebe a čepelemi svých holí se dotýkají ledu," tak zní část pravidla 610 o vhazování, které je veřejně dostupné na hokej.cz.

„U nás je pravidlo podobné jako v NHL, kde k tomu přistoupili opravdu striktně. Není to o toleranci, i u nás jsou instrukce, aby se toto pravidlo dodržovalo striktně, ale dbáme hodně na prevenci, aby se tomu čároví rozhodčí snažili předcházet," řekl Sport.cz bývalý mezinárodní sudí a dnes manažer rozhodčích na Českém svazu ledního hokeje Vladimír Šindler.

Pro tuto sezónu je výklad pravidel jasný. Pro další rok přijdou úpravy, až dojede olympijský cyklus. „Nemyslíme si, že vyloučit dva, tři hráče za špatnou buly, je dobré pro hokej, důležitější je pro nás prevence. Ale je pravda, že od příští sezóny počítáme se zpřísněním výkladů pravidel," dodal Šindler.

Reklama