Hlavní obsah

Plameny už olizují Jágra. Dohoda s Calgary je hotová

Praha
Aktualizováno

Dlouhé čekání skončilo. Jaromír Jágr bude hrát i v další sezóně NHL. A to v dresu Calgary Flames. Podle zahraničních novinářů je blízko na světě kontrakt na jeden rok. Základní plat jeden milión dolarů plus další milión jako možný bonus. S touto zprávou přišel na twitteru Pierre LeBrun z TSN a také Bob McKenzie. Elliotte Friedman ze sportsnet.ca píše, že dohoda mezi oběma stranami je hotová, vše ale bude oficiálně oznámeno až v momentě, kdy nejproduktivnější Evropan NHL do Calgary přicestuje. Sport.cz k tomu získal navíc informaci přímo z Jágrova okolí o dohodě s Plameny. Samotný klub na dotaz zatím nereagoval.

Foto: Adam Soukup, Rytíři Kladno

Už je mu lépe. Jaromír Jágr bude hrát NHL v příští sezóně za Calgary Flames.

Článek

"Dohoda Jágra s Calgary je hotová. Milión jako základní plat plus milión na bonusech. Myslím, že to nebude oznámeno do té doby, než Jágr dorazí do města, ale je tu závazek," uvedl Friedman.

Náznaky, neustálá jednání Jágrova agenta Petra Svobody. A to už od jara, kdy pětačtyřicetiletý Jágr skončil na Floridě. Kladenský odchovanec se vrátil po sezóně domů a čekal. Nezvykle dlouho, přesto stále věřil. Až pár dnů před startem nejslavnější hokejové ligy se upsal dalšímu týmu ze zámoří. Bude bojovat za Calgary a bude moci přepisovat další historické zápisy v NHL.

Jágra by tak po po Pittsburghu, Washingtonu, New York Rangers, Philadelphii, Dallasu, Bostonu, New Jersey a Floridě čekala už devátá štace v nejslavnější hokejové lize světa, vůbec poprvé by si ale zahrál za kanadské mužstvo. V Calgary by se navíc potkal s dalším kladenským odchovancem Michaelem Frolíkem, jemuž se přezdívá Baby Jágr. Na farmě klubu ve Stocktonu v AHL navíc působí i krajané gólman David Rittich a útočník Daniel Přibyl.

O pětačtyřicetiletou legendu se Plameny zajímaly už na konci srpna. A jejich kouč Glen Gulutzan, který o půl roku mladšího Jágra měl v týmu během výlukou zkrácené sezóny 2012/13 v Dallasu, chová k legendární 68 stále velký obdiv. „Přestože už není tak rychlý jako dřív, pod kruhy pro vhazování je na puku pořád silnější než většina ostatních hráčů v soutěži," všiml si Gulutzan.

„Možná nejpůsobivější; kromě jeho fyzických dovedností a síly, kterou má v rukách; je jeho hokejové IQ. To se vymyká jakýmkoliv grafům. Co všechno on na ledě vidí...," opěvoval Gulutzan Jágr letos v lednu.

V posledních týdnech však Calgary nebylo nejskloňovanějším týmem v souvislosti s Jágrovou budoucností. Do hry se vložilo St. Louis, jeho generální manažer Doug Armstrong přiznal, že česká hvězda je jedním z hráčů, o které Bluesmani kvůli enormní marodce svého týmu skutečně uvažují.

Pierre LeBrun nyní přišel dokonce s informací, že Blues o víkendu Jágrovi skutečně předložili konkrétní nabídku. Prý velice podobnou té, která nyní dorazila z Calgary. Jágr však měl Armstrongovi po zvážení všech detailů sdělit, že se chce vydat jinou cestou. Cestou Plamenů. Calgary vstoupí do nové sezóny NHL ve středu zápasem na ledě Edmontonu.

Jágr může útočit na rekord v počtu zápasů v základní části. V současné době je se 1711 starty čtvrtý a k vyrovnání prvního Gordieho Howea mu chybí 56 utkání. Pokud mu vydrží zdraví, neměl by mít problém tuto metu překonat.

Jágr v NHL celkem nasbíral 1914 bodů za 765 branek a 1149 asistencí a v minulém ročníku se posunul na druhé místo historické tabulky produktivity. Na čele je nedostižný Wayne Gretzky.

Média pak nakonec v humorném tónu konstatují, že se svojí bujarou kšticí vlastně ani Jaromír Jágr neměl na vybranou, do jaké klubu zamíří. Na hlavu českého útočníka umístili novináři logo Plamenů...

Přehled nejstarších hokejistů, kteří nastoupili v NHL
VěkJménoPostRok
52 let a 11 dnůGordie Howeútočník1980
48 let a 71 dnůChris Cheliosobránce2010
45 let a 345 dnůMaurice Robertsbrankář1951
45 let a 54 dnůJaromír Jágrútočník2017
45 let a 32 dnůJohnny Bowerbrankář1969
44 let a 323 dnůGump Worsleybrankář1974
44 let a 100 dnůDoug Harveyobránce1969
44 let a 100 dnůLester Patrickbrankář1928
44 let a 78 dnůJacques Plantebrankář1973
44 let a 39 dnůTim Hortonobránce1974
43 let a 317 dnůTeemu Selänneútočník2014
43 let a 277 dnůClaude Lemieuxútočník2009
43 let a 134 dnůMark Recchiútočník2011
43 let a 129 dnůIgor Larionovútočník2004
43 let a 78 dnůDominik Hašekbrankář2008
43 let a 73 dnůMark Messierútočník2004
Poznámka: Roberts už v době svého posledního startu nebyl aktivním hráčem, jako asistent trenéra pouze v poslední třetině zaskočil za zraněného brankáře Chicaga. Obdobně se na led dostal i další gólman Patrick.

Reklama

Související témata: