Hlavní obsah

Jágr není z nouze ctnost! Slevil z ceny a ukázal svou lásku, říká jeho bývalý osobní kouč

Praha

Když na začátku července sledoval situaci okolo vyjednávání Jaromíra Jágra o možném setrvání v NHL, byl Marian Jelínek lehce skeptický a odhadoval, že kroky pětačtyřicetiletého útočnía, kterému v minulosti dělal osobního trenéra, povedou spíš do Evropy. „Ale Jarda do NHL moc chtěl, tak zaplaťpánbůh, že tu smlouvu na poslední chvíli dostal,“ říká Jelínek o spojení Jágra s Calgary Flames v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Profimedia.cz

Marian Jelínek v rozhovoru s Jaromírem Jágrem během tréninku.

Článek

Překvapilo vás tedy, že se Jágr dva dny před startem nového ročníku NHL s Calgary dohodl?

Jsem pozitivně překvapený, i když vím, že v Americe se spousta kontraktů řeší na poslední chvíli. Jarda to asi tušil, jednání probíhala, takže právě proto ani v sobotu nenastoupil za Kladno. Daly se vytušit indicie, že se asi děje něco velkého.

Soudíte, že mu působení u Flames bude sedět?

Můžeme o tom spekulovat, ale upřímně: měl vůbec jiné možnosti?

Jeho agent Petr Svoboda o víkendu uvedl, že jednal se třemi tymy. A i zámořská média nyní informují, že St. Louis Jágrovi předložilo konkrétní nabídku...

Těžko říct, co nakonec rozhodlo ve prospěch Calgary, protože o důvodech opravdu nevím. Možná interní rozhovor s trenérem, který mu mohl přislíbit větší ice-time nebo třeba místo na přesilovce. Roli mohl hrát i konkrétní centr, těch věcí mohla být celá řada.

Třeba i osoba vámi zmíněného kouče Glena Gulutzana, který Jágra vedl už v sezóně 2012/13 v Dallasu?

Osobní kontakt zcela určitě může hrát velkou roli. Jarda si jednoznačně všechny racionální důvody, proč jít do Calgary, pečlivě ověřil a usoudil, že je to vhodná štace. Právě telefonát s trenérem mohl být tím rozhodujícím argumentem.

Pro jakou roli tedy podle vás s Jágrem počítají?

Rozhodně nebudou brát takového hráče, aby mu pak nedávali dostatek prostoru. Uvědomují si, že posílat ho na led jen na pět minut za zápas nemá žádný význam. Navíc nezapomínejme, že Jardova parketa je i na přesilovkách. Myslím, že jeho angažování není jen z nouze ctnost, naopak ta role pro Jaromíra tam jednoznačně je.

Myslíte si, že Jágr při zvažování Calgary bral jako plus i fakt, že v žádném kanadském týmu dosud nehrál?

Něco nového s sebou vždycky přináší určitý motivační prvek. Pro mnoho hráčů jsou sice Edmonton nebo Calgary velmi nepopulární, protože je tam hrozná zima, tenhle diskomfort ale Jarda nikdy moc neřešil. Naopak je pravda, že hokejová kultura v Kanadě je diametrálně odlišná od té v Americe. Ale že by se jen kvůli tomu rozhodl pro Calgary? To si nemyslím. Jarda hokej miluje a hlavní roli hrál ice-time, možné přesilové hry, role v týmu či centr, s kterým bude hrát.

Bude pro něj výhodou, že v Calgary působí i Michael Frolík?

Je příjemné mít v týmu Čecha, zvlášť když je to taky Kladeňák. Je to pozitivní bonus, Navíc je to fajn kluk.

Nebude Jágrovi zpočátku chybět herní praxe? Vždyť poslední soutěžní duel odehrál skoro před půl rokem.

Uvidíme, ale Jarda je v tomto ohledu atypický. V NHL odehrál desítky sezón, je obrovsky zkušený, takže si nemyslím, že by mu mělo trvat měsíc, než se do toho dostane.

Nečekal jste, že Jágr dosáhne na vyšší základní plat než jen na jeden milión dolarů (na další milión si pak může přijít na bonusech)?

Ani mě to nepřekvapuje. Čekal do poslední chvíle, sám možná chtěl víc, v konečném efektu to ale hovoří o Jardově silné touze hrát dál hokej v NHL. Seberealizace a láska k NHL byla tak silná, že člověk holt musí často ustoupit z jiných požadavků. Ego by možná křičelo, že „mě podceňují a nedají mi takové peníze, jaké bych chtěl". Člověk by si mohl říct, že jim na to tedy kašle, ale tady je vidět, že Jarda hokej natolik miluje, že slevil ze své ceny. Ale zároveň to ukazuje, že si věří, že na bonusech si přivydělá. Bonusy jsou výzvy, které miluje.

Mají se čeští fanoušci připravit na to, že jde o Jágrovu poslední sezónu v NHL?

(směje se). To je strašně těžká otázka, kterou teď asi nikdo nezodpoví. Bude záležet na jeho zdraví, jak se mu bude dařit na ledě, jak bude mezi mladými konkurenceschopný. Jak ale znám Jardu, tak jestli bude existovat byť jen malá šance, bude chtít hrát v NHL dál. Ale nepředbíhejme! Čeká ho velmi těžká sezóna a uvidíme až po ní.

Reklama

Související témata: