Hlavní obsah

Jágrovi dvojníci jsou v extázi. Jenže příchod 68 do Calgary přináší i několik problémů

Calgary/Praha

Lepší zprávu se snad v pondělí ani nemohli dozvědět, Jaromír Jágr bude v nadcházející sezóně NHL oblékat dres Calgary Flames. Partička nadšenců jmenující se Travelling Jagrs (cestující Jágrové), kteří jsou obdivovatelé pětačtyřicetileté legendy a na její zápasy občas zavítají oblečeni v dresech Jágrových bývalých klubů a na hlavách s parukami připomínajícími účes slavné osmašedesátky, totiž pochází právě z Calgary. Přesto pro ně Jágrův příchod přináší i pár problémů k řešení.

Foto: Profimedia.cz

Fanoušků má Jaromír Jágr pořád dost. Řada z nich mu i připomíná, kde všude si v kariéře zahrál. Zároveň se snaží hokejovou legendu napodobit i svou vizáží.

Článek

„To si teď budeme říkat necestující Jágrové? Máme před sebou spoustu otázek," směje se Chris Richter, jeden ze spoluzakladatelů netradičního fanklubu, v narážce na to, že kvůli Jágrovi teď ani nebudou muset nikam cestovat a bude stačit navštěvovat domácí zápasy v hale Saddledome.

Kromě úvah o přejmenování však Richter poukazuje i na další problém. Dvojníci české hvězdy se totiž řídí striktními pravidly a jedno z nich zní, že nikdy nefandí domácímu ani hostujícímu celku. Jen Jágrovi. Což nyní může být problém, když většina fandů pochází právě z Calgary.

„Teď to bude velice těžké, protože někteří kluci fandí právě Calgary. Budeme si muset sednout a probrat to. Jenže jak to mít pod kontrolou?" říká Richter, povoláním realitní makléř, jenž na sebe v hokejových arénách navléká Jágrův washingtonský dres s tím, že tato zásada nejspíš dozná změny.

Skupina, která vznikla před několika lety na kostýmové párty v Las Vegas, vždy čítá minimálně osm členů (počet dosavadních Jágrových klubů v NHL), několikrát už se ale přihodilo, že v ní byli i lidé v dresech Jágra z českého národního týmu, Kladna, Omsku nebo z Utkání hvězd NHL z roku 1993. Teď však musí najít někoho, kdo navlékne číslo 68 v dresu Plamenů.

„Snažím se nás zorganizovat tak, abychom byli už na první zápas sezóny ve středu v Edmontonu, i když každý říká, že tou dobou tam Jágr ještě nebude. Myslím ale, že on lidi ve středu překvapí, protože je vždycky ve skvělé kondici," říká sebejistě Trevor Freeman, Jágr v dresu Dallas Stars.

Jágrův sektor pro fanoušky? I to je možné

Když si v pondělí na internetu přečetl, že nejproduktivnější Evropan v dějinách NHL přichází právě do Calgary, byl štěstím bez sebe. „Vynaložit dva milióny dolarů (i s bonusy - pozn. aut.) na to, abych měli žijící legendu, která v minulé sezóně pořád vstřelila 16 gólů a udělala 46 bodů, to je fantastické. Spíš jsme byli šokovaní, že se to nestalo už dříve," prohlásil Freeman.

„Je pro nás obrovskou příležitostí vídat ho teď tak často. Calgary je skvělé místo, spousta fanoušků chodí na zápasy v dresech a teď uvidíte spoustu červených dresů s Jágrem. Myslím, že v Calgary bude velice platný," soudí Freeman, jenž okamžitě volal na PR oddělení Flames, jestli by v domácí hale nešlo zřídit speciální Jágrův sektor pro fanoušky.

Jen už zapomněl dodat, jak pochodil...

Kolik kanadských bodů si připíše Jaromír Jágr v dresu Calgary v nové sezóně NHL?
0 až 20 kanadských bodů
5,2 %
21 až 35 kanadských bodů
24,1 %
36 až 50 kanadských bodů
54,3 %
51 a více kanadských bodů
16,4 %
Celkem hlasovalo 37178 čtenářů.

Reklama

Související témata: