Hlavní obsah

Dallas - Las Vegas 1:2Krásný vstup do NHL! Vegas slaví historickou výhru

Dallas
Aktualizováno

Hokejisté Vegas Golden Knights zvítězili ve svém historicky prvním duelu v NHL. Zlatí rytíři s Tomášem Noskem v sestavě zdolali Dallas 2:1, největšími hrdiny byli gólman Marc-André Fleury a kanonýr James Neal. Prvně jmenovaný pochytal 45 střel a byl vyhlášen hvězdou zápasu. Nealovy trefy z 51. a 58. minuty otočily nepříznivý vývoj utkání. Ondřej Palát dvěma góly pomohl Tampě k výhře 5:3 nad Floridou.

Foto: Jerome Miron, Reuters

Hrdinové historického klání. Gólman Marc-André Fleury (vlevo) a James Neal dovedli Vegas k prvnímu vítězství v NHL.

Článek

Už před vstupním draftem se očekávalo, že Marc-André Fleury by měl být jasnou brankářskou jedničkou a velkou oporou nově vzniklého klubu a hned první střetnutí jasně ukázalo proč.

Dvaatřicetiletý Kanaďan dlouho držel své mužstvo ve hře o bodový zisk. 37 minut byl Fleury neprůstřelný. Za jeho zády skončila až nepříjemná teč Tylera Seguina v přesilové hře Hvězd. V závěrečné desetiminutovce pak pro změnu James Neal předvedl, proč Zlatí rytíři před sezónou sáhli právě po něm.

Třicetiletý útočník nejprve využil ponechanou výhodu. Jako šestý hráč naskočil do hry za gólmana Fleuryho, okamžitě vlétl do útočného pásma, převzal přihrávku Natea Schmidta a tečovanou ranou zaznamenal historicky první gól Vegas v NHL.

Krátce před koncem pak Neal pelášil na bránu spolu s Codym Eakinem, jenž ještě v minulém ročníku hrál právě za Dallas. Eakin poslal Nealovi těžký pas pod nohy, Neal si však dokázal kotouč v rychlosti přikopnout a zakončit do odkryté brány. A na střídačce Zlatých rytířů mohla propuknout velmi emotivní oslava, která pokračovala po závěrečném hvizdu.

V dresu poražených nastoupili Martin Hanzal s Radkem Faksou, kteří si shodně připsali jeden záporný bod do statistiky účasti na ledě. U první výhry Vegas v NHL nechyběl Tomáš Nosek, jehož bilance zůstala na nule.

Palát dvakrát skóroval

Ondřej Palát dvěma góly přispěl k výhře Tampy Bay 5:3 nad Floridou. Rodák z Frýdku-Místku obstaral první změnu skóre v 7. minutě, kdy z rychlého protiútoku uspěl bekhendovou střelou. Šestadvacetiletý forvard měl podíl i na druhé brance Blesků, kdy jeho přihrávku odrazil obránce hostů jen k Braydenu Pointovi a ten zvýšil na 2:0. Palátovi však asistence připsána nebyla.

Florida do konce prostřední části dokázala vyrovnat i díky asistenci Radima Vrbaty. Ve třetí třetině už se však více dařilo domácím, kteří v závěru klání vedli 4:3. Při hře bez brankáře pak opět přišla chvíle Ondřeje Paláta. Ten sice skóroval jen do prázdné brány, i tak ovšem demonstroval svou šikovnost, protože se dokázal prosadit střelou z velmi ostrého úhlu. Za Tampu vedle Paláta nastoupil také Andrej Šustr, ten však měl za 13 odehraných minut dva mínusové body.

Columbus přehrál New York Islanders 5:0. Český útočník Lukáš Sedlák odehrál přes 12 minut, připsal si dva hity a tři střely na bránu. Jeho spoluhráč Sergej Bobrovskij odolal všem 29 střelám soupeře.

NHL:
Columbus - NY Islanders 5:0 (2:0, 3:0, 0:0)
Branky: 2. Milano, 12. Atkinson, 27. Murray, 31. Werenski, 32. Dubois. Střely na branku: 37:29. Diváci: 18.595. Hvězdy zápasu: 1. Panarin, 2. Dubois, 3. Bobrovskij (všichni Columbus).
Tampa Bay - Florida 5:3 (1:0, 1:2, 3:1)
Branky: 7. a 60. Palát, 21. Point, 41. Namestnikov, 47. Kučerov - 33. Brickley, 38. Pysyk (Vrbata), 55. Huberdeau. Střely na branku: 25:36. Diváci: 19.092. Hvězdy zápasu: 1. Point, 2. Stralman, 3. Palát (všichni Tampa Bay).
Dallas - Vegas 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)
Branky: 38. Seguin - 51. a 58. Neal. Střely na branku: 46:30. Diváci: 18.532. Hvězdy zápasu: 1. Fleury (Vegas), 2. Radulov (Dallas), 3. Neal (Vegas).

Reklama

Související témata: