Hlavní obsah

První Australan se v NHL uvedl „neviditelným“ gólem

Washington

Australské vlajky v hledišti a pokřik „Aussie, Aussie, Aussie“. I takhle to může vypadat na utkání NHL. Zásluhu na tom má první australský hokejista v této soutěži - Nathan Walker. A 173 centimetrů vysoký útočník, který nastupoval v české extralize za Vítkovice, při svém debutu dokonce vstřelil gól. Pomohl tak Washingtonu k výhře 6:1 proti hostům z Montrealu.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Nathan Walker (79) při svém debutu v NHL.

Článek

I když abychom byli fér, měli bychom spíš říci, že Devante Smith-Pelly vstřelil gól o Nathana Walkera, který zřejmě tečoval puk výstrojí bez většího úmyslu upravit jeho dráhu letu. V první chvíli byl dokonce za střelce označen právě Smith-Pelly, jenže posléze bylo jméno autora branky změněno. Nakonec se tak opravdu jedná o první australský gól v NHL.

„Nemám slov..." řekl Walker bezprostředně po zápase. „Je to neuvěřitelné. Opravdu speciální moment. A hrdý moment," dostal nakonec ze sebe třiadvacetiletý útočník, jenž se dočkal šance po čtyřech sezónách v AHL.

Historický počin Nathana Walkera sledovala v hledišti i jeho rodina. „Mysleli jsme si, že to byl jeho gól, pak jsme si říkali, že jsme se asi spletli. Když potom oznámili, že to přepsali na jeho branku, bylo to naprosto úžasné," vyprávěla po utkání Ceri Walkerová, hráčova matka.

O tom, jakou raritou je Australan mezi hokejovou elitou, svědčí i postavení jeho národního týmu. Australská reprezentace se momentálně nachází v divizi II. A, tedy ve 4. nejvyšší úrovni hokejových mistrovství. Podle statistik Elite Prospects však Walker nastoupil naposledy za výběr své země v roce 2012. Účast na dubnových turnajích mu mimo jiné často hatí rozpis zámořských soutěží.

Reklama

Související témata: