Hlavní obsah

Jágrovi se nemůžu přiblížit, tvrdí parťák z Calgary s přezdívkou po české legendě

V roce 2004 si spolu zahráli při výluce v NHL za extraligové Kladno. Po třinácti letech je hokejový osud znovu svedl do jednoho týmu. Devětadvacetiletý útočník Calgary Michael Frolík sdílí teď kabinu s pětačtyřicetiletou legendou, po níž kdysi dostal přezdívku Baby Jágr.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Útočník Calgary Flames Michael Frolík (vlevo) v souboji s Tuckerem Poolmanem z Winnipegu Jets během přípravy na nový ročník NHL. Frolík v tu chvíli netušil, že se v dresu Plamenů potká s Jaromírem Jágrem.

Článek

Vyptávají se vás na to ještě někdy zámořští novináři?

Občas to vytáhnou – když jsme třeba hráli loni proti Floridě, tak ta otázka na přezdívku padla, ale já už tohle moc neřeším. Jágr je jenom jeden a já se k němu nikdy nemůžu přiblížit. Ani jsem to nějak neměl v plánu. (směje se) To je prostě nereálné. Samozřejmě v mládí byl ten potenciál, když jsem odehrál čtyřikrát mistrovství světa dvacítek a třikrát osmnáctky, určitě větší, ale momentálně je hokej fakt strašně vyrovnaný.

V dnešní době je trend NHL jasný: mládí a rychlost. Může Flames pomoci hráč, kterému je pětačtyřicet?

Já myslím, že jo. Víme, že Jarda dlouho netrénoval s mužstvem, a to pak trochu trvá, než se do toho člověk dostane. Samozřejmě je jiné, když se připravujete sám a najednou přijdete do rozjetého týmu. Na tréninku už vypadá dobře. A to se bude každým dnem zlepšovat. Určitě nám může pomoci, má neskutečné zkušenosti a na přesilovce je výborný. Dokáže si podržet a uhlídat puk, což je tady hodně důležité.

Musel jste mu v těch prvních dnech v Calgary vysvětlovat, jak to v klubu chodí?

Jarda už byl ve spoustě týmů, tak nějak ví, co je třeba, když se někde objevíte poprvé. Chvilku bude trvat, než se seznámíte se všemi, ale já s tím nemám problém mu s čímkoli pomáhat, ono to není jednoduché se přestěhovat do nového.

Vybavíte si, kdy poprvé jste se vedle Jágra cítil jako rovnocenný hráč?

Byl jsem s ním na olympiádě v Soči a předtím na mistrovství světa v Bratislavě 2011. Ale já jsem skoro o polovinu mladší než on, takže k němu pořád vzhlížím s velkým respektem. To, co on dokázal, je úžasné.

Sestava Calgary teď vypadá jako dokonalý mix výjimečných mladých talentů, silné střední generace a veteránských zkušeností. Jste na začátku sezóny optimista?

Je pravda, že na papíře to vypadá vyváženě. Teď uvidíme, jak to půjde. Ty starty v minulých dvou letech nám moc nevycházely. Měli jsme jednu výhru z deseti zápasů, takže věřím, že to otočíme.

S Mikem Smithem v brance jste možná považováni za černé koně Západní konference, nemyslíte?

Smith vypadá velice dobře a taky hraje výborně s hokejkou, což je výhoda pro naše obránce, tam jsme si určitě polepšili. Teď abychom předvedli víc ofenzívní síly. Liga je ale neuvěřitelně vyrovnaná, před rokem žádný kanadský tým neuhrál play off a letos jich tam bylo několik. Záleží na každém bodu a spoustě maličkostí. Já doufám, že to urveme, Pacifická divize je náročná, všechny týmy v ní mají vysoké ambice a není jednoduché se do play off probojovat.

Kanadské týmy nevyhrály Stanley Cup už skoro čtvrt století. Skončí podle vás tohle chmurné období?

Ambice týmů s těmi mladými hráči, jako je v Torontu Matthews, nebo McDavid v Edmontonu, jsou daleko vyšší. Tahle mužstva jsou teď silná – a hlavně hodně mladá. Mají velkou budoucnost před sebou. My ale taky máme mladé šikovné kluky, tak doufám, že o ty přední příčky zabojujeme.

McDavid vás trochu vyškolil hned v prvním zápasu sezóny. Překvapilo vás, jak byl hned na startu rozjetý?

Říkali jsme si, že se budeme snažit hrát na něj trochu osobku, ale on pak během zápasu jel asi čtyřikrát sám na branku... To se nám moc nepovedlo. V ofenzívě jsme se neprosadili, nemohli jsme se vůbec udržet ve třetině, hned nám to zase vzali a jeli jsme zpátky. Smith dlouho držel stav 1:0, ale pak to McDavid zlomil.

V čem je podle vás jeho výjimečnost?

Hráli jsme proti němu minulý rok a víme, co dovede s pukem a jakou má rychlost. Když ji nabere ve středním pásmu, tak to je jako z jiné planety. Nikdo mu nestačí a pak už se proti němu nechytnete. Musíme ho příště nabrat dřív a snažit se s ním pořád jezdit.

Minulá sezóna byla jednou z vašich nejlepších v kariéře. Klape vám to pořád v mezinárodním útoku se Švédem Backlundem a Američanem Tkachukem?

Každý ten rok je trochu jiný. Tkachuk byl zraněný v kempu, takže jsme v přípravě stačili odehrát společně jen dva zápasy. Snad se to ale bude zlepšovat a navážeme na výkony z minulého roku.

Vaší dceři budou zanedlouho tři roky. Už ji berete na zápasy, aby viděla, jak tatínek válí?

Zatím chodí kolem osmé spát. Ale o víkendu na zápasech od sedmi vydrží první třetinu a zvládá to docela dobře. Je hodná, sedí, kouká. Trošku se asi i bojí, když je tam nějaký větší hluk, ale taky je to snad jediné místo, kde vydrží sedět v klidu. Jinak je Ella hodně živé dítě.

Nasbírá v této sezóně NHL Jaromír Jágr více kanadských bodů než jeho krajan a spoluhráč Michael Frolík?
Ano. Jaromír Jágr získá víc kanadských bodů.
73,4 %
Ne. Víc kanadských bodů získá Michael Frolík
26,6 %
Celkem hlasovalo 4684 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články