Hlavní obsah

Nosek proměnil slzy a smutek Las Vegas v euforii. Město hříchu zažilo historický večer

Las Vegas/Praha

Dojemná tryzna a zároveň velkolepá show v jednom. Historický večer hollywoodského střihu zažila v úterý hokejová T-Mobile Arena v Las Vegas, kde fanoušci vůbec poprvé vyrazili na zápas NHL. Navíc devět dní po krvavém masakru ve svém městě slavili výhru Golden Knights nad Arizonou 5:2. Předěl mezi smutkem po připomínce obětí tragédie a návalem euforie obstaral Čech Tomáš Nosek.

Foto: Kirby Lee, Reuters

V Las Vegas se před premiérou NHL drželo 58 sekund ticha za oběti krvavého masakru.

Článek

Tyhle ceremonie zkrátka Američané umí jako nikdo jiný. Ještě než zápas vůbec začal, prožil si možná vrcholnou chvilku své kariéry obránce Deryk Engelland, jenž ve městě hříchu hrával už ECHL za Las Vegas Wranglers.

Více než osmnáct tisíc fanoušků v hale ztichlo, když si Engelland sundal rukavici a ujal se mikrofonu. „Stejně jako vy všichni, i já jsem hrdý, že Vegas mohu nazývat svým domovem. Potkal jsem tu svoji ženu, narodily se tu moje děti a dobře vím, jak jedinečné tohle město je... Pro rodiny a přátelé obětí uděláme vše, co je v našich silách, abychom pomohli našemu městu zahojit rány. Buď silné, Vegas!" promluvil pětatřicetiletý zadák.

Následoval pochopitelně bouřlivý aplaus a po tvářích řady fanoušků se kutálely slzy smutku a dojetí. Při zahajovacím ceremoniálu se také drželo 58 sekund ticha - za každou z obětí střelby jednu.

Smutek ale nevydržel dlouho. Že to myslí Rytíři s náplastí na bolavé duše svých spoluobčanů vážně, dokázal už v čase 2:31 Tomáš Nosek, jenž po rychlém pasu od Bellemarea vstřelil historicky první gól s vizitkou NHL v Las Vegas. Navázal tak na svého krajana Tomáše Hyku, jenž v přípravě vstřelil vůbec první branku nového klubu.

V hale po Noskově trefě propukla euforie, která se už jen stupňovala, protože v sedmé minutě vedli domácí 3:0 a první třetinu vyhráli 4:1. Celý zápas nakonec 5:2.

„Nemohli jsme začít lépe. Nebyl jsem si jistý, jak se nám povede do zápasu vstoupit, ale vlétli jsme na ně hned od začátku," těšilo dvougólového střelce Jamese Neala. „Byl to pro nás perfektní večer," pochvaloval si zase kouč vítězů Gerard Gallant.

V Las Vegas si zkrátka poradili s ošemetnou situací náramně. Klub avizoval, že s ohledem na nedávnou tragédii ubere z plánované grandióznosti show, která měla očekávanou premiéru doprovázet. Na mantinelech se vůbec neobjevila reklama, ale jen povzbuzující heslo „Vegas Strong".

Přesto byly k vidění věci jako třeba přestávkové vystoupení proslulého uskupení Cirque Du Soleil či prohánějící se Clydesdalští koně coby maskoti pivovaru Budweiser s typickými dalmatiny na vozíku. Jak by asi vypadala plánovaná show v „plné palbě"? S hokejovým ansámblem v podání Las Vegas se má NHL nejspíš na co těšit.

Reklama

Související témata: