Hlavní obsah

Obživne Bůh z plakátu? Osmnáctiletý Čech se těší v NHL na Jágra

Edmonton/Praha

Jeden sen si splnil, o druhém zážitku ani nesnil, přesto je realita blízko. Z úterý na středu si odbyl premiéru v NHL Martin Nečas. V osmnácti letech navlékl dres Caroliny a odehrál sedm minut proti Edmontonu. Dnes v noci může naskočit proti Calgary s Jaromírem Jágrem v sestavě. Hrdina z plakátu se před ním může zjevit v životní velikosti, navíc v nejslavnější lize světa. „Hrát proti němu v NHL, o tom se mi ani nezdálo. Kdyby to vyšlo, bylo by to super,“ řekl nadšený Nečas v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Profimedia.cz

Martin Nečas v osmnácti letech naskočil do NHL. Zahraje si i proti Jágrovi?

Článek

Už jste vstřebal premiéru v NHL?

Jo, jsem rád, že jsem si první zápas mohl zahrát už v osmnácti letech. Byl to výborný zážitek.

Ale po zápase jste se moc nechválil...

Bylo to těžší, tým hrál už čtvrtý zápas a já naskočil do prvního. Měl jsem pauzu, necítil jsem se úplně nejlíp na ledě. Pořád byly nějaké přesilovky a oslabení, ty já nehraju, tak jsem moc na led nechodil, ale snažil jsem si to užít. Hlavně, že jsme vyhráli.

Máte už porovnání s českou extraligou, kterou jste předtím hrál?

V Edmontonu to bylo výborný, tam jsou jedni z nejlepších fanoušků v NHL. Myslím si, že s Brnem to je srovnatelný.

A co hráči?

Na první buly jsem si stoupnul proti McDavidovi, to byl hned rozdíl, ten hráč je neskutečný. V NHL hrají nejlepší hokejisté světa, takže to je zase o level výš. Hrát tady, to je skvělý pocit. Doufám, že dostanu další příležitosti a budu lepší a lepší.

Na červnovém draftu jste byl s rodinou a agenturou Global Management Group, která vám byla na blízku. Co se za tu dobu změnilo?

Už je to jiné, trochu jsem se zabydlel. Znám kluky, jsou výborní. Máme druhý nejmladší tým v lize. Být tady je výborný pocit, splnil se mi dětský sen.

Jakou máte další metu?

Každý si přeje dát gól, musím jít postupně. Pokud bych hrál příští zápas, tak to bude proti Jardovi Jágrovi, což je další sen. Doufám, že nastoupím.

Už myslíte na souboj s českou legendou?

Bylo by to něco speciálního, jelikož ještě minulý rok jsem se na něj díval v televizi. Nikdy jsem proti němu nehrál, když nepočítám letní exhibici Martina Havláta v Brně. Ale hrát proti němu v NHL? O tom se mi ani nezdálo. Kdyby to vyšlo, bylo by to super. Je neskutečný, že v tolika letech stále hraje. Poslední zápas hráli dobře.

Vzhledem k tomu, že je Jágr stále aktivní, tak plní sny mnoha hokejistům...

Já si tohle v osmnácti nedokážu představit. On má pětačtyřicet let a pořád tu (v NHL) je.

Zkuste si představit, že váš táta hraje NHL v jeho letech...

On je o pár let mladší, ale stejně to je neskutečný, co předvádí. Hrozně mu přeju dobrou sezónu. On říká už dlouho, že tohle bude poslední, ale třeba bude mít za rok novou. Stále je výborný hráč, i když to má těžší.

Byl to váš idol?

To byl vzor pro každého mladého českého hokejistu. Je to český hokejový Bůh. Co udělal pro náš hokej je neuvěřitelný.  Když jsem byl mladší, měl jsem v pokoji jeho plakáty. Nevím, jestli se potkáme mimo led, ale když to dopadne v zápase, tak to bude výborný.

Po devíti odehraných zápasech vás klub může poslat na farmu či zpátky do Brna. Jste kvůli tomu nervózní?

Nejsem, snažím si užívat, jak tréninky, tak i každou minutu na ledě. Před dvěma lety by mě nenapadlo, že bych tady mohl hrát, teď to je tady, neskutečný, jsem za to strašně rád.

Máte svoji tajnou představu o této sezóně?

Chtěl bych se udržet celou sezónu v NHL, ale mám za sebou první zápas. Uvidíme po devíti utkáních, když zůstanu, bude to skvělé. Když mě pošlou jinam, odehraju to tam. Pokud bych odehrál celý ročník nahoře, bylo by to neskutečný. Budu se je (vedení) snažit přesvědčit, že na to mám.

Reklama

Související témata: