Hlavní obsah

Na šanci v klubu čekal pět let! Teď si užívám každý den, září český dříč

Toronto

Pět let čekal na tu chvíli, než mohl obléknout v NHL dres Detroitu Red Wings, který ho draftoval. Teď si ale útočník Martin Frk o to víc všechno vychutnává. "Užívám si s mužstvem každý den, i když ne každý den je pochopitelně dobrý," narážel Frk na porážku svého týmu na ledě Toronta (3:6). Po ní odpovídal na dotazy médií. "K dobrým dnům patří i špatné. Když jdu na led, tak si říkám, že si to jdu užít. Nevím, jak dlouho zde zůstanu, ale tu dobu, kterou tu jsem, si chci užít."

Foto: Sport.cz

Český útočník Martin Frk.

Článek

Po skvělém vstupu do sezóny, kdy jste se prosazoval střelecky, dostáváte i více času na ledě. Jste spokojený?

Pomohlo mi, že jsem již v přípravě dostával hodně času. Teď to již není takové jako v přípravě. Někdy tolik nehraji, ale to záleží vždycky na trenérovi. A já to respektuji.

Dostáváte šanci při přesilovkách, cítíte větší důvěru?

Při přesilovce se vždycky dá posbírat nějaký ten bod. Teď nám to tolik neklape, ale to se dá vypilovat při tréninku. Máme dobré hráče pro přesilovky. Myslím si, že bychom se mohli dostat mezi deset nejlepších týmů v NHL.

Byl jste draftován Detroitem, ale na ledě NHL jste se objevil v Carolině. Nyní hrajete opět za Red Wings. Mohl byste vysvětlit, jak k tomu došlo?

Je to zvláštní, vždycky jsem chtěl obléknout dres týmu, který mne draftoval. Minulý rok, mne poslali na měsíc do Caroliny a tam jsem sehrál první dva zápasy v NHL. Tam jsem se toho hodně naučil. V létě jsem přemýšlel, jestli půjdu do Čech nebo jinam do Evropy, nebo jestli zůstanu tady, rozhodl jsem se pro Detroit.

Jaké bylo setkání v Carolině s Andrejem Nestrašilem?

Suprový. Jsme již dlouho kamarádi. V létě spolu trénujeme v Praze. On je teď v Rusku, takže si píšeme. Strašlivě moc mi pomohl. Ten měsíc, co jsem byl v Carolině, jsem u něho bydlel. Pak jsem se musel sbalit, ale takový je hokej. Jednou jste tam, jindy jste zase někde jinde.

V českých mediích se probírá, že máte tvrdou střelu, potvrdil to i gólman Petr Mrázek. Měřil jste si někdy rychlost střely?

Ne, zatím jsem neměl šanci. Ale všiml jsem si, že při přesilovce byl se mnou vždy jeden hráč. Pro mě je to těžší, ale soupeř díky tomu otevírá druhou stranu. Když mám takovou střelu, tak ji musím také využít. Tady v NHL je to jiné než na farmě, zde je vše rychlejší.

Sportovní kariéru jste rozjel jako fotbalista, zahrajete si ještě někdy fotbal?

V létě jsem sehrál několik zápasů za vesnici, kde bydlím a dal jsem dva góly. Každé léto si rád zakopu.

Reklama

Související témata: