Hlavní obsah

Jágr se stěhuje do prvního útoku! K hvězdě, která s ním z nervozity ani nedokázala mluvit

Calgary/Praha

Nepopírá, že autogram od nejproduktivnějšího Evropana v dějinách NHL je jeho velkým přáním. Čtyřiadvacetiletý tahoun hokejistů Calgary Johnny Gaudreau by byl pochopitelně nejradši, kdyby se našel snímek ze zápasu, na kterém by byl s Jaromírem Jágrem společně. A vypadá to, že v nejbližších dnech se jeho šance na úspěch v pátrání zvýší. Kouč Plamenů Glen Gulutzan se totiž před čtvrtečním utkání proti Carolině rozhodl, že na pravé křídlo elitní útočné formace pošle ke Gaudreauovi se Seanem Monahanem právě českou legendu.

Foto: DARRYL DYCK, ČTK/AP

Jaromír Jágr v dresu Calgary.

Článek

„Asi počkám, až budeme mít společnou fotku ze zápasu. Možná ale zkusím najít i tu, kdy (Jágr) udělal svou první asistenci za Calgary," vrací se Gaudreau k sobotnímu utkání na ledě Vancouveru, kdy mu na gól přihrál právě Jágr.

„Na té fotce jsme s Monnym (Monahanem), jak se po gólu objímáme. Bylo by milé ji mít od něj podepsanou. To by byl mimořádný kousek," zasnil se levý křídelník, který je s devíti kanadskými body nejproduktivnějším hráčem Flames v probíhající sezóně.

Jágr až dosud nastupoval ve třetím útoku se Samem Bennettem a Krisem Versteegem, v posledních dvou zápasech proti Ottawě a Vancouveru ho však Gulutzan občas posílal na led i s Monahanem a Gaudreauem. Zejména při přesilových hrách.

Spoluhráčům má dodat víc prostoru

Proti Carolině by měl ale po boku největších hvězd vyjet na led už na úvodní buly, poslední tři dny totiž trénoval s nimi. „Když se Ferly (Micheal Ferland) na několik dní zranil, nastala příležitost zjistit, jak by na jeho pozici vypadal Jags," vysvětloval Gulutzan svůj tah.

„Jeho největší předností je, že (Monahanovi s Gaudreauem) může dodat čas v útočné třetině. V držení puku je totiž skvělý, což jsme mohli vidět už předtím, než se dostal do potřebné rychlosti. Když kluci budou mít víc prostoru v pásmu, bude to pro ně obrovská výhoda," vkládá šestačtyřicetiletý kouč své naděje do nově vytvořené formace.

Je pravděpodobné, že složení útoku se může na některé pasáže zápasu změnit, neboť Jágr Gulutzanovi sám před pár dny řekl, že se zatím cítí na čtrnáct až patnáct minut za zápas, zatímco Gaudreau i Monahanem tráví na ledě okolo sedmnácti až osmnácti minut.

Neměňte hru jen kvůli Jágrovi, nabádá kouč

Gulutzan zároveň své tahouny nabádá, aby neměnili hru jen kvůli tomu, že nyní budou mít vedle sebe právě Jágra. A pětačtyřicetiletý veterán na své parťáky apeloval ve stejném tónu. „Je potřeba, aby hráli tak, jako doposud," uvedl Gulutzan.

„Už jsem si trochu zvykl, že pravá křídla v naší lajně nějakou dobu rotují. Vždycky je jednodušší, když hrajete s někým už nějakou chvíli, tak doufejme, že to s Jagsem dokážeme," přeje si Gaudreau.

A přiznává, že v prvních dnech po Jágrově příchodu byl z hvězdného spoluhráče vyklepaný. „Sotva jsem s ním dokázal mluvit, jak jsem byl nervózní. Teď už je ale všechno o hodně snazší - hrát po jeho boku, bavit se s ním na střídačce, po zápasech nebo s ním jenom být v šatně. Prostě už je jednodušší s ním komunikovat a uvědomit si, že je to realita," dodává Gaudreau.

Reklama

Související témata: