Hlavní obsah

Jágrova zpověď: o dřině na farmě, síle z vlasů, domovu po kariéře a o sobě coby prezidentovi Česka

Calgary/Praha

V dresu Calgary zatím posbíral dvě asistence v pěti utkáních, to poslední sobotní proti Minnesotě pro něj navíc kvůli zranění v dolní části těla skončilo už v první třetině. Pětačtyřicetiletý hokejový útočník Jaromír Jágr však ani přes zdravotní komplikace neztrácí dobrou náladu, o čemž přesvědčil v rozhovoru pro sportsnet.ca, v němž odpovídal na dotazy fanoušků, bývalých spoluhráčů a moderátorů. O čem nejproduktivnější Evropan v dějinách NHL hovořil?

Foto: DARRYL DYCK, ČTK/AP

Jaromír Jágr v dresu Calgary.

Článek

O tom, že je silný, odolný

„Ta část rodiny z matčiny strany je dost odolná. I mimo led jsem makal opravdu pořádně, od svých sedmi let až do osmnácti jsem dělal tisíc dřepů denně. Takže to celkem byla spousta dřepů, navíc jsem bydlel na farmě. A hrát hokej bylo podstatně jednodušší v porovnání s prací na farmě. Na ní musíte pracovat pět až šest hodin denně. Hraní hokeje je pro mě proto taková dovolená."

O svých oslavách gólů, včetně dřívějšího salutování

„Vždycky, když v soutěžích v Evropě vstřelil náš tým gól, byli jsme z toho nadšení, takže jsme to oslavovali. Tady (v zámoří) je to trochu jiné. Když kluci z NHL dají gól, byla oslava taková automatická, že se pět hráčů na ledě objímá. Zatímco v Evropě by celý tým skočil na led. Pamatuju si, když jsem byl mladý a můj spoluhráč vstřelil branku, všichni ostatní na něj naskákali a museli ho po ledě honit, aby ho chytli. Vždycky jsme to prostě oslavovali, takže i já chtěl mít při oslavách zábavu. Střílet branky není jednoduché, takže když už jsem tu možnost měl, chtěl jsem ji pořádně oslavit."

O současném trénování

„Před dvaceti lety jsme trénovali jinak, než to teď dělají mladí kluci. Skoro pořád jsme jezdili na kole (rotopedu) a nedělali jsme nic jiného. Prostě jen kolo, kolo, kolo. A svaly na mých nohou zesilovaly. Ale když se podíváte na současné mladíky, všechna síla jejich bruslení vychází z boků, kyčlí. A to já nemám. Po těch kolech a kolech prostě využíváš dolní část nohou. Sílu v bocích moje generace nemá. A to je ten důvod, proč mé bruslení není stejné jako těch mladých. Oni už nemusí trénovat tím stylem, jak jsme to měli my. Já neměl jinou možnost, neznali jsme lepší způsob."

O síle vycházející z dlouhých vlasů, které nosil v počátcích své zámořské kariéry a nyní se k nim vrátil

„Vždycky jsem si myslel (že díky nim mám sílu). Proto je teď zase nosím. Prostě že síla je ve vlasech. Teď to zatím nějak nefunguje, ale věřím, že se to změní."

O sobě coby prezidentovi České republiky

Jakub Voráček: „Vždycky jsem říkal, že pokud by se někdy ucházel o úřad prezidenta České republiky, vyhrál by. Mohlo by to nastat, až skončí s hokejem. A nepřekvapilo by mě, pokud by k tomu došlo."

Jaromír Jágr: „Mám rád svou svobodu, volný čas a to, jakým směrem se můj život ubírá. Nemyslím si, že bych se dal na politiku. Nejsem si tím sice teď stoprocentně jistý, ale jsem rád sám sebou a dělám rád věci po svém. Hokej je spojený s velkým tlakem a až skončím, chci si užívat svého života víc, než jsem to mohl dělat během kariéry."

O svém domovu po konci hokejové kariéry. A co po něm bude následovat

„Narodil jsem se v Československu a moje rodina včetně rodičů a kamarádů pořád žijí v Česku. Pravděpodobně se vrátím domů. Ale posledních dva a půl roku jsem strávil na Floridě a tam je opravdu krásné počasí. Moje přítelkyně to tam miluje. Takže asi zůstanu v Česku, na několik měsíců se ale vrátím na Floridu."

Reklama

Související témata: