Hlavní obsah

Debut v NHL z říše snů, bod už po pěti vteřinách. Neuvěřitelné, culil se český talent

Ottawa/Praha

V sedmnácti letech se sbalil z Česka a rozhodl se zkusit štěstí v zámoří. S jedinou vidinou - že na sobě bude tvrdě makat a zabojuje o vysněnou NHL. Poslední tři sezóny nastupoval v juniorské Quebec Major Junior Hockey League (QMJHL) za Charlottetown Islanders a ne vždy se zdálo, že se mu jeho touha splní. Ve čtvrtek se však český dvacetiletý hokejový útočník Filip Chlapík dočkal. A hned při svém debutu za Ottawu Senators zaznamenal v prvním střídání asistenci.

Foto: Profimedia.cz

Ottawský Filip Chlapík při svém debutu v NHL

Článek

„Brácha Adam tu byl už v patnácti a pro rodiče to bylo těžké. Ale když už měli tu zkušenost za sebou, u mě byli v pohodě. Chtěl jsem se naučit angličtinu i poznat životní styl v zámoří a vše okolo," vzpomíná Chlapík v rozhovoru pro klubovou televizi Ottawy na své začátky v kanadské juniorce.

Hned po první sezóně v ní si jej v roce 2015 vybrala pro NHL jako celkově 48. hráče v pořadí Ottawa. Jenže cesta do nejlepší hokejové soutěže světa byla stále dlouhá. Zvlášť poté, co po skvělém úvodní sezóně za Charlottetown přišla ta druhá, která už tak slavně zdaleka nedopadla.

„Po draftu jsem si možná myslel, že jde vše až příliš snadno. A prožil jsem nepovedený ročník, po němž jsem absolvoval schůzku s vedením klubu," říká pražský rodák otevřeně.

A rozhodně to nebylo příjemné povídání. „Naznačili mi určité zklamání a řekli mi pár věcí, které musím změnit. Po minulém ročníku už jsem měl zase dobrý pocit, protože se mi povedl," připomíná Chlapík, uplynulou sezónu, v níž i s play off zaznamenal v 70 utkání 110 bodů za 39 gólů a 71 asistencí.

„Nebylo to navíc všechno jen o bodech. Bylo to celkově o mé hře, abych ji zlepšil s výhledem na NHL. Věřil jsem si pak díky tomu i na kempu před sezónou a doufal, že ukážu, co umím a jak jsem se dokázal změnit," dodává.

Chlapíkovy zlepšené výkony pochopitelně vedení Ottawy neunikly a loni v prosinci s ním podepsalo tříletou nováčkovskou smlouvu. V létě po předsezónním kempu si ale stálé místo v prvním týmu nevybojoval a putoval na farmu do Belleville v AHL.

Jenže Ottawa se v současné době potýká s rozsáhlejší marodkou v útoku, a tak se ve středu Chlapík dozvěděl: ´Sbal se a ve čtvrtek se hlas u nás. Večer možná nastoupíš proti Philadelphii.´

A taky že ano. Dětský sen v podobě premiérového startu v NHL se Chlapíkovi nejenže splnil, on jej dokonce ještě překonal. Když totiž ve druhé minutě utkání poprvé přeskočil mantinel, hned si v přesilové hře připsal asistenci. Po pouhých pěti vteřinách pobytu na ledě...

Chlapík byl sice nejprve vykázán z bodu pro vhazování, pak se ale kotouče zmocnil u mantinelu, poslal jej na modrou obránci Dionu Phaneufovi. Ten nahozením překonal gólmana Flyers Michala Neuvirtha, jenž měl i díky Chlapíkově clonění zakrytý výhled.

„Byl jsem v tu chvíli opravdu šťastný, protože něco takového jsem nečekal. Věděl jsem navíc, že se dívá i moje rodina a kamarádi. Bylo to neuvěřitelné," vracel se Chlapík k úvodnímu gólu utkání, které nakonec Ottawa vyhrála 5:4.

„Bylo to super. Jdete na led a rovnou do přesilovky. Hrozně to pomůže vašemu sebevědomí. A navíc je z toho hned gól, takže mám bilanci jedna odehraná přesilovka, jeden gól. Po takovém utkání se samozřejmě cítím fantasticky. První zápas v NHL, k tomu skvělá výhra, sen se proměnil ve skutečnost," liboval si šikula, který na ledě strávil šest minut a 49 vteřin.

Reklama

Související témata: