Hlavní obsah

Překvapuje mě, že je Jágr pořád v NHL, říká Reichel

Calgary/Praha

Rozhodl se vyrazit do Kanady, aby strávil deset dní se svým synem Kristianem, který v létě opustil hokejový Litvínov a zamířil do zámořské juniorské WHL do Red Deer Rebels. A když už byl olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa Robert Reichel nedaleko Calgary, za které během své kariéry šest sezón v NHL nastupoval, vydal se i do domovské arény Plamenů Scotiabank Saddledome. A potkal se v ní i s Jaromírem Jágrem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Robert Reichel na snímku z roku 2014 při exhibičním zápase vítězů olympiády z Nagana.

Článek

Na tým, který jej v roce 1989 pro NHL jako sedmdesátého v celkovém pořadí draftoval, nikdy nezapomene. A platí to i opačně, Robert Reichel má v dějinách Flames pevné místo. Vždyť v jejich dresu odehrál 425 zápasů a zaznamenal 354 kanadských bodů. Dvakrát se mu za sezónu podařilo nastřílet 40 gólů, v ročníku 1993/94 byl dokonce s 93 body nejproduktivnějším hráčem mužstva.

„Na Calgary mám pořád krásné vzpomínky. V létě jsem se tam poprvé po jedenácti letech vrátil. Zavolal jsem Mikeu Burkeovi (ředitel hokejových operací v Calgary Flames - pozn. red.), který mě tady provedl a vzal mě zpátky do šatny. Užíval jsem si, že zase vidím staré známé tváře. Zase se mi vybavily ty nádherné vzpomínky," svěřil se dnes šestačtyřicetiletý Reichel pro nhl.com.

A minulost se mu vybavila i v neděli, když už měl současný tým Calgary za sebou dopolední rozbruslení před utkáním s Washingtonem. Na ledě se už proháněl jediný muž a polykal tréninkové dávky navíc, aby se po čtyřzápasové pauze způsobené zraněním mohl co nejrychleji vrátit do sestavy Plamenů. Jaromír Jágr.

Reichel sešel z tribuny až na střídačku a s o rok mladším krajanem si několik minut povídali. „Hráli jsme proti sobě od našich šesti, sedmi, nebo osmi let. Když jsme byli mladí, on byl vždycky tím, o kom všichni mluvili. A i teď o něm všichni povídají. To je neskutečné," smeká Reichel, který se s Jágrem v jednom mužstvu potkal na reprezentační úrovni. Poprvé za výběr do šestnácti let, v seniorském nároďáku pak na světovém šampionátu 1990 a rovněž dvou olympiádách a Světových pohárech.

Litvínovský odchovanec s aktivní kariérou praštil před sedmi lety, o to víc Jágra obdivuje, že on stále hraje dál. Navíc v nejlepší lize světa. „Mít pětačtyřicet let a pořád hrát, to je výjimečné. Něco úžasného," kroutí Reichel hlavou nad neobvyklou hokejovou dlouhověkostí nejproduktivnějšího Evropana v dějinách NHL.

„Musíte být opravdu v dobré formě a zároveň musíte hokej milovat. Překvapuje mě, že je pořád v NHL. Když byl mladší, sám chtěl dávat góly, tvořit hru, mít asistence a vyhrávat zápasy. Myslím, že teď už je z něj víc týmový hráč. Ale vyhrávat chce pořád," neuniklo Reichlovi.

Reklama

Související témata: