Hlavní obsah

Takhle to dál nejde! Pastrňáka si zavolal kouč do kanceláře a promlouval mu do duše

Boston/Praha

O jeho ofenzivních schopnostech, díky nimž je hrozbou pro všechny soupeře, dobře ví celá NHL. Český hokejový útočník David Pastrňák i v této sezóně patří mezi nejnebezpečnější hráče Bostonu, když spolu s Marchandem vévodí gólovým i bodovým statistikám klubu. Přesto s výkony havířovského rodáka nepanuje v táboře Bruins stoprocentní spokojenost. Může za to Pastrňákova lehkomyslnost v defenzivní činnosti.

Foto: Winslow Townson, Reuters

Hokejový útočník Bostonu David Pastrňák.

Článek

Směrem dopředu kouzlí, střílí důležité góly a další zase neotřelým způsobem připravuje pro své spoluhráče. Jenže stejně jak je Pastrňák takřka nepolapitelný před brankou soupeře, tak na opačné straně kluziště má rezervy. Svědčí o tom i hodnocení účasti na ledě při vstřelených a obdržených brankách, v níž je jednadvacetiletý forvard na záporné osmičce.

Nezodpovědnost při plnění obranných povinností se u Pastrňáka projevila i v pondělí při zatím posledním utkání Bruins proti Minnesotě. Boston sice vyhrál 5:3, Divočáci ale ve třetí třetině dokázali snížit z 1:4 na rozdíl jediné branky. I kvůli tomu, že Pastrňák hned dvakrát lacině přišel o puk.

Trenér Medvědů Bruce Cassidy českého útočníka následně při dvou střídáních neposlal na led a nechal ho sedět na střídačce. Aby si uvědomil, že takhle to dál nejde.

V obraně musí být s pukem svědomitější

A o den později si Pastrňáka pozval k sobě do kanceláře, kde mu promlouval do duše. „Probírali jsme určité věci. Ty dobré, i ty špatné," nechtěl Cassidy nejprve prozrazovat obsah interního pohovoru.

Pak však byl přeci jen o něco sdílnější. A potvrdil, že na přetřes přešla právě Pastrňákova práce v obranném pásmu. „Vybízel jsem ho, aby byl s pukem trochu svědomitější a v naší obranné třetině volil lepší rozhodnutí. Jedině tím jako hráč poroste," říkal trenér o útočníkovi, jenž před sezónou podepsal s Bruins nový šestiletý kontrakt celkově na 880 miliónů korun.

„Víme, že David dokáže být opravdu výborný s pukem v útočném pásmu. Jenže musíte to umět i v tom obranném. To je možná ještě důležitější. Musí splňovat určitou úroveň, pokud chce v (klíčových fázích duelu) chodit na led. A to on chce," pokračoval Cassidy.

Já se zlepším, slibuje Pastrňák

I Pastrňák si uvědomuje, že v defenzivní činnosti má rezervy a trenérovy výtky si bere k srdci. „Jsem typem hráče, který se za každé situace snaží tvořit hru. Můžu něco s pukem vymýšlet v útočném pásmu, zatímco v obranné třetině to možné není. Tam je naopak třeba hrát co nejvíc jednoduše. Někdy je prostě lepší kotouč jen vyhodit," uznává.

Zároveň ale Pastrňák odmítá názory, že bránit neumí. „Někteří lidé paušálně říkají, že má defenziva není dobrá. Mám však pocit, že za poslední tři roky mám v hodnocení plus/minus opravdu dobré statistiky," říká a čísla mu opravdu dávají za pravdu. Vždyť v minulém ročníku byl na plus jedenácti, předtím na plus třech, a ještě o rok dříve dokonce na plus dvanácti. Až v této sezóně je v červených číslech.

„Budeme s ním dál pracovat. Investovali jsme do něj, protože jsme přesvědčeni, že je to hráč s velkým charakterem, kterému to není jedno. Nestojí to nyní tak, že Davidovi ukazujeme červenou vlajku, že v něj ztrácíme víru," tvrdí Cassidy.

„Je na mě, abych se zlepšil. Záleží mi na tom, ale obavy si nedělám. Já se totiž zlepším," slibuje všem Pastrňák.

Reklama

Související témata: