Hlavní obsah

I v pětačtyřiceti lze zažít poprvé. Jágr je toho v NHL důkazem

Calgary/Praha

Už se zase směje. Jaromír Jágr nabral rychlost, ano, dostal se do úniku dva na jednoho a připsal si první gól v sezóně 2017/2018, premiérový za kanadský tým. I v pětačtyřiceti letech lze v NHL zažít něco poprvé. Calgary zvítězilo nad Detroitem 6:3 a porážku musel skousnout gólman Petr Mrázek a Martin Frk, který se také zapsal mezi střelce.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Legendární útočník Jaromír Jágr se dočkal po návratu do NHL vstřeleného gólu. V utkání s Detroitem mu na první trefu v dresu Calgary přihrál Johnny Gaudreau a společně pak trefu oslavili.

Článek

„První gól v každém týmu je speciální, zvláště v Kanadě. Miluju hokej, pokusím se hrát co nejlépe," vyprávěl Jágr po zápase zámořským novinářům.

Po zranění třísel kladenský odchovanec skočil opět na led. Zatím v sezóně stihl sedm zápasů, v nich si připsal jeden gól a tři asistence. „Pro mě je důležité, abych se cítil dobře na ledě a byl prospěšný týmu. Nemáme hodně příležitostí, nemáme moc přesilovek, hrajeme hodně pět na pět," okomentoval duel Jágr pro nhl.com. „Vidím, jak fanoušci dokážou ocenit hokej, jak hokej milují. Od prvního dne, co jsem v klubu podepsal, cítím podporu."

Jen tři hráči v NHL po dovršení 45 let si dokázali připsat aspoň dva body v zápase. Jágrovi se to povedlo čtyřikrát, Gordie Howeovi šestkrát a Chrisi Cheliosovi jednou. „Není mi osmnáct, statistiky nejsou pro mě důležité," poznamenal Čech.

Jágr hlídkoval mezi kruhy v obranném pásmu, když přišla rychlá a přímočará přihrávka, kterou převzal Johnny Gaudreau, český útočník i se sto kily živé váhy rozpohyboval své tělo a bylo tu přečíslení dva na jednoho. Přihrávka, připravená hokejka na ledě, gól, úsměv a objetí, Jágr zvýšil na 5:2. „Abychom patřili k elitním mužstvům ligy, musí se prosazovat také třetí a čtvrtá pětka. My nedostaneme moc času při přesilovkách, hrajeme pět na pět a gól je potom pro nás plus, a to jsme dnes dokázali."

Je mu pětačtyřicet let a hraje nejlepší ligu čtvrt století, s ním čtyřiadvacetiletý Američan, který má v NHL odehráno 247 utkání, v nich posbíral 223 bodů. Letos má 16 zápasů, v nich si připsal 6 gólů a 16 přihrávek, je neproduktivnějším v týmu.

„Je dobrý ve hře jeden na jednoho. Může vyhrávat každý rok bodování. Je to velký talent, ale záleží na něm. Je rychlý, ale říkal jsem mu, je to na tobě, jak se k tomu postavíš," chválil Čech a o 21 let mladšího Američana.

Jágr byl ještě i u dalšího velkého momentu v utkání. U první trefy měl asistenci. Gól si připsal Mark Jankowski, byla to je premiérová branka v NHL. „Je to zvláštní pocit. O tomhle jsem snil celý život, od té doby, co jsem jako malý kluk chtěl hrát NHL," byl nadšený třiadvacetiletý rodák z Hamiltonu. „A on (Jágr) měl asistenci, skvělá chvíle, na kterou nezapomenu. To je opravdu bláznivý, je to legenda, neuvěřitelný," dodal vysmátý Jankowski.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články