Hlavní obsah

Až dosud jsem po gólu nikdy nebrečel, řekl dojatý útočník z NHL, který od září bojuje s leukémií

Newark/Praha

Sedl si na střídačku a začal vstřebávat, co se mu právě povedlo. S dvaatřicetiletým americkým útočníkem New Jersey Brianem Boylem po jeho zásahu v utkání NHL proti Edmontonu cloumaly emoce a do očí se mu draly slzy. Naprosto pochopitelně vzhledem k tomu, čím si po devastující zářijové zprávě prošel...

Foto: Ed Mulholland, Reuters

Útočník Brian Boyle oslavuje svůj gól proti Edmontonu.

Článek

V létě zamířil k Ďáblům z Toronta a chystal se na předsezónní kemp, jenže k tomu nedošlo. Lékaři mu totiž diagnostikovali chronickou myeloidní leukémii. Podle doktorů se tento typ choroby dá medikativně léčit, na hokej ale musel na nějaký čas zapomenout. Místo toho absolvoval terapii, která měla vést k návratu na led bez omezení.

„Máme dobrý plán léčby a těším se, až budu moci znovu naskočit na led a hrát. Nevím, kdy k tomu dojde, ale mým cílem je 7. říjen," říkal Boyle v polovině září v narážce na datum, kdy Devils čekal první zápas sezóny.

Tak rychle to sice muž s více než šesti sty starty v NHL nestihl, ve druhé polovině října už se však k mužstvu připojil a 1. listopadu nastoupil k prvnímu utkání po zjištění nemoci.

V tom pátém se se dočkal i premiérového gólu, když v první třetině otevřel skóre proti Edmontonu. Aréna bouřila, spoluhráči úspěšnému střelci gratulovali a Boylea přepadly emoce.

„Nikdy předtím jsem po vstřeleném gólu nebrečel, ale teď mě to po tom všem, čím jsme si s rodinou prošli, přemohlo. Je to krásný pocit, když vstřelíte gól," přiznával bývalý hráč Los Angeles, NY Rangers, Tampy Bay a Toronta navzdory tomu, že Ďáblové nakonec Olejářů podlehli 2:3 po prodloužení.

Stejnou nemoc jako Boyle měl i další hokejista Jason Blake, jenž poté, co mu byla diagnostikována chronická myeloidní leukémie, odehrál v NHL ještě šest sezón.

Reklama

Související témata: