Hlavní obsah

Jak se celá kabina smála Jágrovi: Skvělý hokejista, ale otřesný dýdžej, vzpomíná Trocheck

Narodil se a vyrůstal v Pittsburghu v době, kdy za hokejové Tučňáky válel vlasatý chlapec z Kladna s osmašedesátkou na zádech. Pro tehdy se školou začínajícího Vincenta Trochecka byl Jaromír Jágr velkým idolem. Dnes čtyřiadvacetiletý tahoun Floridy v povídání pro The Players Tribune vzpomíná nejen na dvacet let staré okamžiky, kdy se Jágra snažil zahlédnout alespoň na ulici, ale i na poslední tři sezóny, jež se svým vzorem strávil v organizaci Panthers v NHL.

Foto: Profimedia.cz

Jaromír Jágr (68) ještě v dresu Floridy slaví gól proti Columbusu s Vincentem Trocheckem (21).

Článek

„Vzpomínám si, to mi bylo asi sedm, jak jsem doufal, že v naší čtvrti aspoň letmo Jagse spatřím. Jeho dům nebyl daleko odtud, kde jsem vyrůstal, ale on byl nezachytitelný. Ostatní děti z naší ulice mi přitom říkaly, že ho čas od času vídají, ale já takové štěstí spatřit jeho kštici neměl," říká Trocheck.

Ve svých třinácti letech se jeho rodiče rozhodli, že pro rozvoj hokejové kariéry malého Vincenta bude lepší, když se přestěhují do Detroitu, kde existovalo mnohem víc programů pro nadané hráče. A Trocheckovi tento krok pomohl, přes juniorskou Ontario Hockey League se dostal až do NHL, v níž v roce 2014 v jednadvaceti za Floridu debutoval.

V pátém utkání pak slavil premiérovou branku. Proti New Jersey, za které tehdy nastupoval právě Jaromír Jágr. „Gól jsem dával do prázdné branky a číslo 68 jsem měl tehdy za zády, když se mě pokoušelo dostihnout. Dokonce mi Jags dal sekeru do ruky, když jsem skóroval. Nikdy jsem si nemyslel, že ho můžu potkat na ulici, nikdy jsem si nemyslel, že si proti němu zahraju nebo dokonce dám gól. Byla to taková legenda, že mi to skoro přišlo nereálné," přiznává Trocheck.

Z Jágra hrajícího hru v letadle byl paf

Téměř přesně o rok později, v únoru 2015, však přišel snad ještě větší šok. „Měli jsme zrovna volný den a já jsem si během pauzy mezi cvičeními projížděl Instagram. A uviděl jsem koláž Jagse v dresu Floridy s titulkem: Jágr byl vyměněn na Floridu. Tohle byl nejlepší den přestupního období, jaký jsem kdy zažil," usmívá se americký útočník.

Když Jágr poprvé vešel do kabiny Panterů, příliš se podle Trochecka neprojevoval. „Byl takový tišší, hokej a zápasy bral opravdu vážně. Moc toho nenamluvil a já byl trochu nervózní, když jsem ho měl oslovit. Kdybyste ho sledovali při trénincích, možná byste si řekli: Pane jo, on je .... pomalý. Když jste ale s ním na ledě, zjistíte, že je vždy tam, kde má být. Na vteřinu se k němu otočíte zády a on je najednou před brankou nebo si ve volném prostoru říká o přihrávku. Prostě jako kouzelník," tvrdí Trocheck.

Nějaký čas mu trvalo, než si zvykl, že z hrdiny, kterého od dětství obdivoval, je teď jeho spoluhráč. „To jsme jednou letěli klubovým letadlem a koukal jsem, jak si vzal od Dereka MacKenzieho (kapitána Floridy) iPad a hrál na něm Bejeweled (jejím principem je spojování barevných dílků a skládání drahokamů k sobě) nebo nějakou podobnou kravinu. Derek má podobných her spoustu, protože doma vychovává dvě děti, kterým ještě není ani deset. A teď koukám na Jagse a říkám si: K tomuto hráči jsem vzhlížel celý život a teď, po dvou dekádách, sedíme v jednom letadle a já pozoruju, jak hraje Bejeweled," kroutil hlavou Trocheck.

Poison? Každá růže má trní, směje se Trocheck

Na přelomu roků 2015 a 2016 Florida válcovala ostatní týmy a připsala si dvanáct výher v řadě. „Panovala výborná atmosféra a v šatně to jelo na plné pecky. Po každém vítězství se pouštěla hudba, pokaždé ji měl možnost vybrat někdo z hráčů. Po jednom triumfu se někdo zeptal Jagse, co by chtěl slyšet," vybavuje si Trocheck, v aktuální sezóně s 18 body třetí nejproduktivnější hráč Floridy.

„Poison," vzpomněl si Jágr na americkou glam metalovou kapelu, která největší popularitu získala na přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století. „Všichni v kabině se začali řehtat," prozrazuje Trocheck. „Myslím to vážně. Dejte tam Poison," vybavuje si Trocheck odpověď nejproduktivnějšího Evropana v dějinách NHL.

„Je to skvělý hokejista, ale otřesný dýdžej. Každá růže má ale trní," uzavírá Trocheck své vzpomínky na legendu na bruslích.

Reklama

Související témata: