Hlavní obsah

Splněný sen. Čech píská v NHL a ještě sklízí chválu od hvězdného Voráčka

Philadelphia

Další příklad toho, že když si Čech na bruslích jde tvrdě za svým cílem, mohou se mu otevřít i brány NHL. A nemusí to být nutně hokejista. Osmadvacetiletý čárový sudí Libor Suchánek má za sebou první zápasy v nejlepší lize světa a sklidil za ně chválu. Od vedení i aktérů.

Foto: ČSLH, Twitter

Český hokejový rozhodčí Libor Suchánek.

Článek
Fotogalerie

„Viděli jsme se před utkáním a samozřejmě jsem za něj rád," líčil útočník Jakub Voráček z Philadelphie, který potkával Suchánka na ledě při sobotním zápase s Calgary. „Je to úspěch pro české rozhodčí. A taky motivace. Je vidět, že když někdo chce, snaží se a je v něčem dobrý, tak se sem dá dostat. Doufejme, že to otevře cestu i dalším sudím."

Suchánek si svůj debut v NHL odbyl už ve čtvrtek brooklynském Barclay's Center, kde pískal duel New York Islanders-Carolina Hurricanes. „Neměl jsem z toho špatný pocit, hlavně jsem se snažil, abych byl všude včas a nic nepřehlédl," líčil Suchánek, který s velkou vervou uháněl pro puky a také uhýbal hokejistům. Jakmile byli od něj na dva metry, už naskakoval na mantinel.

„Nechtěl jsem plést hráčům, aby se o mě nějak blbě neodrazil puk," popisoval pro oficiální stránky NHL Suchánek, který měl na pruhovaném dresu číslo 60. Obdobně si ale počínal i v sobotu ve Philadelphii. „Myslím, že odpískal výborný zápas. Ofsajdy i zakázaná uvolnění měl dobré. Povedlo se mu to," tvrdil Voráček.

Že bude zápas spoluřídit krajan, ale třeba takový Michael Frolík z Calgary vůbec netušil. „Já o něm jen četl, ale to jste mě zaskočili. Ke mně se tedy nehlásil," rozesmál se útočník Flames. O dva dny dřív v New Yorku přitom Suchánek při rozbruslení spontánně zajel za slovenským gólmanem Jaroslavem Halákem.

„Jak jsem byl nastavený na angličtinu, tak když promluvil česky, tak jsem chvíli nechápal, co po mně chce. Nevěděl jsem, že nám píská Čech, ale určitě je super, že se dostal až sem," uznal i Halák.

Suchánek loni absolvoval zámořský kemp rozhodčích, odřídil přípravu na Světový pohár a teď se mu otevřela i NHL. Mezi elitu se před ním přitom dostali jen dva evropští sudí: Švéd Marcus Vinnerborg a Rus Jevgenij Romasko. Pár dnů už patří do jejich společnosti také český rozhodčí, který je vděčný mamince, že ho už v patnácti letech nutila do pískání.

Reklama