Hlavní obsah

Voráček na ledě? Soupeři hlásí stav nouze! Naše lajna šlape, hlásí spokojeně útočník

Philadelphia

V pátek 17. listopadu oslavoval první narozeniny syna Jakuba. Ale rozhodně to nepřeháněl, vždyť v sobotním zápase s Calgary patřil zase k nejlepším. Když elitní útok Philadelphie skočí na led, vyhlašují obrany soupeřů stav nouze. „Hrajeme dobře, naše lajna šlape," říká nejproduktivnější český hokejista sezóny Jakub Voráček. Teď by si ještě přál, aby se zvedli i Flyers, kteří jsou po čtvrtině základní části NHL pod hranou oddělující týmy do play off.

Foto: ČTK

Český hokejista Jakub Voráček překonává Connora Hellebuycka v penaltovém rozstřelu v utkání na ledě Winnipegu.

Článek
Fotogalerie

Čím to je, že ten váš individuální start byl tak dobrý?

Máme hodně šancí, i když třeba v zápasech s Minnesotou jsme nedali gól, tak příležitosti jsme si vytvářeli. Jako tým máme poměrně vyrovnanou bilanci. Ale hráli jsme zatím hodně s mužstvy, z nichž jich snad patnáct udělalo naposledy play off. Tak doufám, že výhry začnou teď naskakovat trochu víc.

Daří se vaší formaci i proto, že do ní na pozici centra přišel Sean Couturier a Claude Giroux se posunul na křídlo?

Já se Seanem odehrál loni 40 zápasů. Je to šikovný hráč, který hraje dobře jak dopředu, tak dozadu. Je výborný na puku, velký, silný, vytváří nám víc prostoru na prknech. Dobře se doplňujeme, takže zatím je to v pořádku.

Bodově se držíte v TOP 10 celé ligy, je to váš cíl pro tuto sezónu?

Ono to bylo podobné i loni. Jestli se nemýlím, tak až do Vánoc jsem si držel průměr bod na zápas a byl jsem někde pátý v bodování. Ale sezóna je strašně dlouhá a přijdou v ní okamžiky, kdy budu trošku unavený a nebude se tolik dařit, ale to se mi stávalo, dá se říct, každou sezónu. Já se musím vyvarovat toho, aby ty nepovedené šňůry nebyly moc dlouhé, šestizápasové a podobně. Snažím se soustředit nejen na body, ale spíš na svůj celkový výkon, abych pomohl týmu k výhrám.

Zase se vám na kontě hromadí spíš asistence. Nenabádá vás trenér k častější střelbě?

Někdo mi říká, ať střílím víc, ale já poslední tři roky vedu v týmu statistiku střel. Takže nevím, jestli to je opravdu ten případ a jestli se mi dá vyčítat, že málo střílím. Samozřejmě, že někdy bych radši nahrával, jenže tak jsem to měl vždycky. Je to těžké, když dostanete puk a máte už v hlavě vymyšlenou nějakou pěknou přihrávku, to myšlení na střelu změnit. Ale proč je těch gólů o tolik míň než nahrávek, to vážně nevím. Třeba v přesilovkách se hodně snažím střílet na zadní beton gólmana, protože máme u brány tři hráče na dorážku, a z toho jsou taky asistence. To bude asi taky důvod.

Hrajete v týmu, kde je v této chvíli nejvíc Čechů v NHL. Jak se ale díváte na stále se menšící počty krajanů v zámoří?

Myslím, že ti mladí kluci jako Hertlik, Pasta, Vrána, tam jsou. Rutta se chytil v Chicagu... Někteří zase působí v nižších soutěžích. Kuba Jeřábek hraje výborně na farmě... Šikovní hráči se pořád prosazují. Nemyslím si, že to je taková bída, jak se říká.

Ale bývalo jich přece mnohem víc...

Doufám, že se to zvedá a že těch hráčů bude dál přibývat. Samozřejmě nemám takový přehled, jak to vypadá s talenty v sedmnáctkách, v osmnáctkách. Ale vždycky, když vidíte českého hráče na ledě i v jiných týmech, je to příjemné.

V sobotu jste byl na ledě ze tří Čechů ve Philadelphii jediný. Jak si podle vás vede gólman Michal Neuvirth?

Má výborná čísla. (úspěšnost zákroků 92,8 procenta, gólový průměr 2,17 - pozn). Ale začal v Los Angeles, kde jsme prohráli 0:2. Bohužel většinou když Elliott a Neuvy chytali tak, že dostali pouze jeden dva góly, tak my jsme nedali ani jeden a ty zápasy jsme prohrávali. Proto výhry a prohry na jejich statistikách nevypadají tak dobře, ale myslím, že oba dva čapou zatím výborně.

A co Radko Gudas? Ten vám teď docela zavařil zákrokem, za který vyfasoval desetizápasovou suspendaci...

Hmm. MacDonald je taky mimo hru, ale ti mladí beci hrajou dobře. Máme ale ještě nějaké šikovné kluky na farmě. V některých zápasech je samozřejmě zkušenost důležitá, ale to náš problém podle mého zatím není.

V sobotu jste se potkali na ledě po nějaké době s Jaromírem Jágrem, co říkáte na to, že míří k absolutnímu rekordu v počtu odehraných zápasů v NHL?

Pak už ho podle mě nikdo nikdy nepřekoná. S tím, jak se teď NHL vyvíjí. Když si vezmu, že Džegr už hraje 27 let od doby co byl draftovaný... Být skoro třicet let na vrcholové úrovni, to už se v dnešním hokeji vážně neuvidí.

NHL se radikálně omladila, cítíte na sobě v osmadvaceti vlastní roky? Vždyť už ji hrajete desátou sezónu?

Je to cítit, ale já měl zaplaťpánbůh dobré léto, takže rychlost neztrácím. Samozřejmě s těmi přibývajícími roky to bude těžší a těžší se přizpůsobovat. Ale zatím je to pro mě o tom, že každý rok získávám nové zkušenosti a situace řeším trošku jinak, než jsem je řešil, když jsem byl mladý.

Reklama

Související témata: