Hlavní obsah

České mafie v NHL jsou už dávno minulostí. Na Tučňáky s jedenácti Čechy se jen vzpomíná

Marek Burkert (Philadelphia)Právo

Když Jaromír Jágr a Michael Frolík v apartních kloboucích opouštěli v sobotu Philadelphii, vypadali trochu jako gangsteři z klasických filmů. Pojem česká mafie, který se v NHL objevil na přelomu tisíciletí, je ale podle všeho dávnou minulostí. Enklávy krajanů v nejlepší lize světa se stále zmenšují.

Foto: Twitter

Poznáváte ho? Mladík Jaromír Jágr v dresu Pittsburghu Penguins.

Článek

Flyers s trojicí Jakub Voráček, Michal Neuvirth, Radko Gudas jsou nyní největším českým ostrovem v hokejovém zámoří. Tři Čechy má sice na soupisce ještě Chicago, ale nastupují za něj pouze Jan Rutta a Michal Kempný, třetí z beků Michal Rozsíval je na listině dlouhodobě zraněných.

A dál? Po dvou Češích je v sedmi týmech NHL, zatímco ve 14 nefiguruje ani jeden, což je skoro polovina z mužstev soutěže... Čeština navíc úplně vymizela z těch míst, v nichž se o českých mafiánech mluvilo.

V sezóně 2000-01 se v Pittsburghu objevilo hned 11 českých hokejistů, kterým navrch velel kouč Ivan Hlinka. Kouč Tom Renney si v době působení Jágra v Rangers marně snažil osvojit česká slovíčka. Krajanská stopa vymizela také z Arizony.

„Já měl ještě na české spoluhráče štěstí, ať v Coloradu, v Carolině, nebo třeba i v Chicagu. Vždycky je to výhoda pokecat si o českých věcech česky. Jak doma, tak i na tripech jsme měli místa vedle sebe. Češtinu nám v kabině nikdo nezakazoval," vykládal Radim Vrbata, který do NHL ale vstupoval v památné sezóně 2001-02, kdy se v ní objevilo rekordních 77 krajanů.

Ostatně i na Floridě, kde Vrbata nyní působí, hrálo ještě v sezóně 2009-10 hned sedm Čechů a jejich trenér Peter DeBoer na ně při šampionátu v Německu před sedmi lety chrlil samou chválu. „Všichni Češi, co jsem poznal, vždycky tvrdě makali v cizím prostředí. Byli příkladem pro ostatní, a to je pro kouče vítaná pomoc," řekl tehdy DeBoer Právu.

Celkové počty však nadále klesají a české ostrůvky se stále zmenšují. V minulé sezóně si zahrálo v NHL 35 krajanů, v této zatím o čtyři méně. Nováčci Martin Nečas a Filip Chlapík však mají jen jeden start, Filip Chytil dva.

Češi už dokonce nedají v zámoří do kupy ani tři kompletní obranné dvojice, ačkoli do zámoří před sezónou nově zamířila hned čtveřice beků, která reprezentovala na MS v Paříži. Z nich se ale výrazněji prosadil pouze Rutta, Jakub Jeřábek a Radim Šimek jsou na farmě, Libor Šulák se vrátil do Evropy.

Nadějná jména tu sice stále jsou, ale zdaleka jich není tolik jako ve slavných v dobách po Naganu. Třeba se ale v NHL ještě nějaký český ostrůvek zpod hladiny brzy vynoří.

Týmy NHL bez Čechů
Atlantická divize: Buffalo, Ottawa
Metropolitní divize: Carolina, NY Islanders, Pittsburgh
Centrální divize: Colorado, Minnesota, Nashville, Winnipeg
Pacifická divize: Anaheim, Arizona, Edmonton, Los Angeles, Vancouver

Reklama