Hlavní obsah

Jágr mě chválil už po rozcvičce, směje se spoluhráč české legendy

Calgary/Praha

Kdyby mu před deseti lety někdo řekl, že si zahraje NHL, a ještě v jednom týmu s legendárním útočníkem Jaromírem Jágrem, zaklepal by si gólman David Rittich na čelo s tím, že dotyčný je nejspíš blázen. O takové možnosti se mu ani nesnilo, jenže teď je realitou. Rittich má za sebou premiérový start ve slavné zámořské soutěži od první minuty, kdy pomohl Calgary k sobotní výhře 3:2 nad Coloradem. „Jarda mi po zápase gratuloval, ale co přesně říkal, to si nepamatuji. Ale vím, že mě chválil už po rozcvičce," směje se brankář v rozhovoru zprostředkovaném společností Sport Invest, která jej zastupuje.

Foto: ČTK

Český hokejový brankář David Rittich po úspěšné premiéře v této sezóně NHL. V dresu Calgary vychytal vítězství 3:2 na ledě Colorada.

Článek

Vážně jste na slavného krajana Jágra udělal dojem už před zápasem?

Měl jsem dobrou rozcvičku. I Jarda mi pak říkal, že doufá, že budu takhle vypadat i v utkání. Tak jsem se trošku pobavil. A pak si to taky všechno moc užil. Možná víc, než svůj první start, který přišel v době, kdy jsem byl začínající gólman. Teď to bylo super. Bavil jsem se a jsem vážně moc rád, že to dopadlo dobře.

A co vám Jágr řekl po utkání?

Moc si to nevybavuji. Byl jsem plný emocí, nadšený. Užíval jsem si ten moment, že jsme vyhráli. Všichni mi gratulovali. Určitě mi Jarda řekl, že to bylo dobrý a že mi gratuluje, ale každé slovo si nepamatuji. Byl to vážně zajímavý pocit. Kdyby mi před deseti lety někdo řekl, že budu hrát s Jágrem, tak si budu klepat na čelo, že je blázen. Protože to jsem byl snad někde v dorostu v Jihlavě a Jarda Jágr hrál tak desátou sezonu v NHL.

Vypadá to, že si všechno vedle legendární 68 užíváte. Je to další ze splněných snů?

I to, že s ním můžu trénovat, bylo pro mě něco neskutečného. Že můžu vidět, co dělá na suchu, co na ledě. Jak je možné, že je ve svém věku pořád na špici NHL a co všechno tomu obětuje. Je to nová zkušenost a moc si jí vážím. Jsem rád, že se od můžu učit od takových velkých hokejistů, jako je Jarda Jágr v útoku, nebo Mike Smith v brance, protože ten je neskutečný.

Zvládl jste důležitý zápas, spoluhráči vás chválili. Nepadla na vás při utkání nervozita?

Jsem rád, že mě chválili a já byl součástí týmu při utkání, které jsme vyhráli. Nejsem ten typ gólmana, který je nervózní. Do zápasu jsem šel s klidnou hlavou. Moc mi pomohla první střela. Byla jednoduchá a nevypadla mi, což mě ještě víc uklidnilo. Kdybych třeba dostal gól, tak by na mě možná něco spadlo, ale takhle to bylo v pohodě.

Co říkáte na to, že jste byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu?

Nevím, jestli je to nějak strašně moc důležité, ale určitě mě to potěšilo. Pro mě bylo ale důležitější, že se vyhrálo. To ohodnocení byl takový bonus. Hlavní bylo vyhrát, připsat si do statistik výhru.

Může vám povedené utkání pomoci k dalším startům v NHL?

Těžko říct, to je spíš otázka pro trenéry. Doufám, že jsem ukázal, že bych tady mohl být a že bych mohl další start přidat. Jsem rád za tu šanci, kterou mi v Calgary dali a povolali mě nahoru. A že jsem mohl hned ve druhém utkání chytat. Jsem nadšený a moc si to užívám. Doufám, že to bude pokračovat i dál.

Zatím se vám v téhle sezóně obecně daří. Je pro vás výjimečná?

Vychází mi to. Těžko říct, v čem to je. Jsem rád, že mě to trefuje. Možná mi pomohl dobrý trénink přes léto. Samozřejmě jsem trošku v hlavě měl, že už jsem za mořem druhý rok a vím, o co jde. Je to jiné než loni. Už vím, jak tu ten hokej vypadá. Pomohlo mi i to, že jsem loni nakoukl do NHL. Sice na dvacet minut, ale zahrál jsem si. Sám sobě jsem ukázal cestu, kterou bych měl jít. Že směr, kterým jsem se vydal, je správný a mám si jít dál za svým snem.

Reklama

Související témata: