Hlavní obsah

Doufejme, že to s Jágrem nebude vážné, modlí se Frolík a vyzdvihuje přínos 68 pro Calgary

Toronto

Po říjnovém příchodu útočníka Jaromíra Jágra a listopadovém povolání gólmana Davida Ritticha z farmy má najednou v kabině Calgary dva krajany. Přesto byl hokejový forvard Michael Frolík jediným Čecehm, který ve středečním utkání NHL na ledě Toronta za Flames nastoupil. Rittich totiž zůstal jen na střídačce, nejproduktivnější Evropan v dějinách NHL si zase obnovil zranění v dolní části těla. Frolík strávil na ledě takřka dvacet minut, třetí porážce Plamenů v řadě (1:2 po nájezdech) ale nezabránil.

Foto: Lyle Aspinall, ČTK/AP

Útočník Calgary Michael Frolík.

Článek

Proč jste z téměř padesáti střel na branku dokázali vstřelit jen jeden gól?

Musím pochválit torontského gólmana Andersena, který chytal výborně. Měli jsme chodit víc před branku a víc clonit. Během utkání toho viděl poměrně dost, což mu pomohlo.

S Torontem jste se potkali podruhé během necelých dvou týdnů a utkání vypadalo docela vyhroceně. Cítíte mezi oběma týmy větší rivalitu?

Vždy, když hrají kanadské týmy proti sobě, tak tam ta rivalita je. Hodně hráčů z Calgary pochází z Ontaria a torontský Nylander se narodil zase v Calgary. Všichni se chtějí ukázat před svými příbuznými. Navíc Air Canada Centre v Torontu má zvláštní atmosféru.

Už druhou sezónu nastupujete v jednom útoku se Švédem Backlundem a Matthewem Tkachukem. Funguje tato spolupráce?

Náš útok má za úkol spíš bránit proti soupeřovým prvním dvěma formacím. Když něco dáme, tak to je prémie navíc. S Backlundem si rozumíme. Tkachuk je šikovný s pukem a má sílu v rukou.

V létě proběhlo v týmu několik změn, kterou považujete za nejzásadnější?

Změny byly k dobrému, vyřešila se hlavně pozice prvního brankáře. Mike Smith je vynikající gólman. To byla důležitá změna. Jsou velká očekávání od tohoto týmu, ale zatím jsou výkony nevyrovnané.

Těsně před sezónou přišel do mužstva Jaromír Jágr, co to znamená pro tým?

Víme, že je to legenda. Než přišel, tak se mě spoluhráči ptali, jaký je a co mohou od něho očekávat. Snažil jsem se jim to vysvětlit. V šatně je perfektní. Zapadl do mužstva. Rád dělá věci navíc. Mladí hráči se mohou od něj hodně naučit. Zatím to klape, přestože měl a teď zase má nějaké zdravotní problémy. Ale doufejme, že to nebude nic vážného a že se brzy vrátí a pomůže nám.

S Jágrem oba pocházíte z Kladna, nastupovali jste spolu i v národním týmu...

To sice ano, ale nikdy jsme nebyli delší dobu v jednom týmu. Je skvělé ho poznat blíž. Občas jdeme spolu na večeři. Jsem rád, že ho mohu poznat také z jiné stránky než z té hokejové.

Kdysi jste měl přezdívku Baby Jágr, vzpomene na to ještě někdo?

Spíš novináři to omýlají, ale když jsem byl malý, tak to bylo příjemné a zřejmě je to příjemné každému, koho tak označují. Ale mně je jasné, že Jarda je jen jeden.

Dalším novým hráčem je David Rittich v brance...

Povolali ho nedávno z farmy a je pro něj velice důležité také to, že hned v jeho prvním zápase sezóny proti Coloradu, kde chytal, jsme vyhráli. Všichni jsme mu to přáli. Je to výborné, že je zde další Čech.

V Kanadě jste hrál ve Winnipegu a v Calgary, dá se to porovnat?

Ve Winnipegu je to těžší pro život, je tam větší zima. V Calgary je i během zimy občas teplo. Calgary působí spíš jako město, je tam hodně restaurací, není daleko do hor, kde se může lyžovat v Banffu. Ve Winnipegu to bylo skvělé po hokejové stránce, ale dohoda s Jets nedopadla, a tak jsem to podepsal tady. Jsem zde spokojený.

Reklama

Související témata: