Hlavní obsah

Daruju vám svůj mozek, vzkázal vědcům americký spoluhráč Zachy

New York/Praha

Darovat posmrtně svůj mozek na účely výzkumu následků traumatických poranění hlavy se po skončení aktivní kariéry rozhodlo již několik bývalých hráčů NHL, třeba Bob Sweeney, Ted Drury nebo Keith Primeau. Americký obránce New Jersey Ben Lovejoy je však úplně prvním hokejistou, který se ke stejnému kroku odhodlal už během aktivní kariéry.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Hokejový obránce New Jersey Ben Lovejoy.

Článek

Cílem třiatřicetiletého beka, jenž v NHL působí už deset sezón a v té předminulé dokonce získal s Pittsburghem Stanleyův pohár, je pomoct výzkumu se snahou zjistit víc informací o chronické traumatické encefalopatii a následcích otřesů mozku, kterými hokejisté po úderech do hlavy trpí.

„Hokej byl ke mně štědrý, pomohl mi najít si spoustu kamarádů. Procestoval jsem díky němu svou zemi a svět, dal mi úžasnou práci, díky které jsem i dobře placený. Celý můj život se točil okolo hokeje a já jsem se teď rozhodl svůj mozek darovat, abych tento sport pomohl udělat bezpečnějším," prohlásil pro TSN klubový spoluhráč Pavla Zachy, přestože on sám nikdy otřes mozku neutrpěl.

Chronická traumatická encefalopatie je typem demence. Často se objevuje u hráčů kontaktních sportů (americký fotbal, hokej, box či bojových sportů). Během života na ni poukazují typické příznaky (změny nálady, deprese, násilnické chování) a anamnéza opakovaných silných úderů do hlavy. S jistotou jde ale odhalit až při pitvě mozku zemřelého.

Právě chronická traumatická encefalopatie byla diagnostikována čtyřem již zesnulým bývalým hráčům NHL - trpěli jí Bob Probert, Derek Boogaard Reggie Fleming a Rick Martin

Reklama

Související témata: