Hlavní obsah

Bek Toronta si pochvaluje kanonádu, má napilno, ale svátky neopomíjí. Vánoce budou české, říká

Toronto

Roman Polák nechyběl u připomínky památného okamžiku. Až na historické dresy z roku 1917 to ale jinak byl zápas se vším všudy. Jednatřicetiletý bek si v duelu na oslavu 100 let NHL Toronto - Carolina (8:1) připsal dva kladné body a byl z domácích po Ronu Hainseym nejčastěji na ledě (21:21 min.). Kdo přišel do Air Canada Centre o čtvrt hodiny později, mohl litovat, přišel o pět branek. Domácí Maple Leafs nastoupili pod hlavičkou Toronto Arena a soupeři oslavu pořádně znechutili. Nad předvánoční nadílkou hokejové radosti mohl jásat i český obránce.

Foto: Dan Hamilton, Reuters

Roman Polák (vpravo) z Toronta a Mike Cammalleri (13) z Edmontonu.

Článek

Co říkáte průběhu utkání?

Měli jsme dobrý start. Všichni bruslili, všichni hráli naplno. Věděli jsme, že se to zlomí časem. Věřili jsme tomu a pracovali jsme naplno během tréninku i během předchozích zápasů, v kterých jsme nehráli špatně, ale neproměňovali jsme šance, které jsme měli. Dnes nám tam naopak všechno padalo. Takový je hokej.

Měl jste hodně času na ledě, získá hráč více sebevědomí?

To není o sebevědomí. To mám stále stejné a nezáleží to na čase na ledě. Zranil se nám Nikita Zajcev, což je jeden z klíčových obránců, který hraje často v oslabení, takže jsme se na oslabení střídali ve třech a někdy jsme tam zůstávali na celé oslabení, takže čas nám hodně rychle přibýval.

Začátek sezóny nebyl nejlepší, chvilku to trvalo, než Toronto s vámi podepsalo kontrakt. Nebylo to depresivní po loňském zranění?

Věděl jsem, že bude letos těžší podepsat kontrakt. Nabídky byly, ale nikdo si to nechtěl vzít na triko, protože všichni věděli, co se mi stalo. Počítal jsem s tím, že to bude letos těžší a že se musím nejdříve uzdravit. Díky Bohu jsem zůstal v Torontu, za to Maple Leafs děkuji, protože jsem tady chtěl zůstat. Jsem rád, že se vše povedlo.

Působil jste v St. Louis, v San Jose, nyní jste již několik let v Torontu. Máte Toronto nejraději?

Každé město má něco. Všude jsem zažil něco pěkného. V St. Louis jsem byl nejdéle, se San Jose jsem došel do finále. Tady se nám s rodinou také líbí. Líbí se mi také to, že se zde buduje tým s mladými hráči. Každé město má něco svoje pro, ale také svoje proti.

Myslíte si, že Toronto je teď v dobré herní kondici?

Je to mladý rychlý tým, pouze nám to teď několik zápasů tam nepadalo. Každé mužstvo jde nahoru a dolů. Pouze těch pozitivních elementů musí být více než těch negativních. Dnes se to doufám zase otočilo nahoru. Zítra to musíme potvrdit a musíme mít dobrý začátek jako dnes.

Pocházíte z Ostravy, první hráč, který hrál za Toronto v NHL ze severní Moravy byl Miroslav Fryčer, setkal jste se s ním někdy?

Ano, setkali jsme se spolu, dokonce dělal ve Vítkovicích trenéra. Bylo to tuším rok po tom, co tam byli panové Vůjtek a Holaň.

Do Vánoc budete hrát dva zápasy venku – proti Columbusu a proti Rangers v New Yorku. Do Toronta přiletíte na Štědrý den ráno, jak budete Vánoce oslavovat?

Bude to klasická štědrovečerní večeře a budou to české Vánoce.

A co byste si přál v novém roce?

Snad, aby se dařilo mužstvu a pro sebe, aby to byla sezóna tentokrát bez zranění.

Reklama

Související témata: