Hlavní obsah

NHL truchlí! Zemřel legendární gólman a čtyřnásobný vítěz Stanley Cupu Bower

Toronto/Praha

Hokejovou NHL zasáhla smutná zpráva. Ve věku 93 let zemřel na následky zápalu plic legendární gólman Johnny Bower - člen Síně slávy a čtyřnásobný vítěz Stanley Cupu.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Čtyřnásobný vítěz Stanley Cupu s Torontem Johnny Bower zemřel na zápal plic ve věku 93 let.

Článek

„Johnny Bower byl blyštivým světlem našeho sportu - světlem, které bude svítit navždy. Rodina NHL truchlí nad jeho ztrátou. Upřímnou soustrast jeho ženě Nancy, jeho rodině a mnoha přátelům z hokeje i mimo něj," uvedl komisionář NHL Gary Bettman.

Bower měl za sebou mimořádně zajímavý osobní i sportovní život. Přestože se nesmazatelně zapsal mezi velikány hokeje, do NHL naskočil až po dlouhých rocích v nižších ligách. Pravidelně začal v NHL chytat až ve 34 letech.

Kariéru v NHL končil, když mu bylo 45. To už se dávno pyšnil všeříkající přezdívkou Čínská zeď. V Torontu, jemuž v šedesátých letech pomohl hned ke čtyřem triumfům ve Stanley Cupu, se stal nesmrtelným hrdinou.

Bower, který se narodil jako John Kiszkan, strávil mládí ve vesnici Prince Albert v divočině Saskatchewanu. Byl jediným chlapcem v rodině s devíti dětmi. V 15 letech zalhal o svém věku, aby se mohl dostat do kanadské armády. Během druhé světové války v roce 1940 narukoval do Anglie.

Už o tři roky později byl ale z armády propuštěn kvůli revmatické artritidě v rukou. Ta mu komplikovala i hokejovou kariéru a cestu do tehdy pouze šestičlenné NHL.

V ní proslul mimo jiné jako průkopník zákroku „poke-check", tedy agresivním výjezdem z brankoviště proti útočícímu hráči se snahou mu vypíchnout puk. Jeho výpady ale nebyly bez rizika. Bower, jenž většinu kariéry chytal bez masky, přišel při chytání téměř o všechny zuby. Jendou dokonce inkasoval zásah bruslí, která mu vyrazila zub skrz tvář.

Reklama