Hlavní obsah

Florida - Calgary 2:4Noc českých nováčků v NHL: Rittich se překonával, Kämpf vstřelil první branku

New York
Aktualizováno

Výborný výkon podal brankář Calgary David Rittich v nočním zápase NHL na ledě Floridy a především díky němu protáhly Plameny sérii výher už na šest zápasů. Českým hráčům pak zcela patřila noc v Chicagu, když si David Kämpf připsal svůj vůbec první gól v NHL. Druhou branku, navíc vítěznou, přidal obránce Blckhawks Jan Rutta. Bod za asistenci zaznamenal také washingtonský Jakub Vrána.

Foto: ČTK

Český brankář Calgary David Rittich předvedl v utkání na ledě Floridy 41 úspěšných zákroků.

Článek
Fotogalerie

Pokud dostane v brance Calgary příležitost David Rittich, nezklame. Tato rovnice platí i po utkání v BB&T Center, kde si podrželi hosté vítěznou šňůru, která i díky jihlavskému odchovanci nyní čítá už šest zápasů. "O sérii výher jsem věděl a chtěl jsem ji prodloužit. Snažil jsem se předvést co nejlepší výkon a dát spoluhráčům šanci na vítězství, což se nám povedlo," uvedl Rittich, kterého dvakrát pokořil pouze ruský útočník Jevgenij Dadonov.

Pětadvacetiletý brankář si v utkání připsal 41 úspěšných zásahů a dostal se na fantastické číslo 95,3% v tomto utkání. Hokejisté Floridy, kterým stále chybí zranění Michael Frolík s Jaromírem Jágrem, rozhodli o svém vítězství především ve druhé třetině, kterou opanovali poměrem 3:1, úřadovaly hlavně první dvě pětky hostujícího celku, které zaznamenaly všechny kanadské body.

Vyloženě český večer viděli diváci v Chicagu. David Kämpf si ve svém devátém startu v nejslavnější hokejové soutěži připsal svůj premiérový gól. Třiadvacetiletý český útočník, který nikdy neprošel draftem, umně tečoval střelu obránce Connora Murphyho a poslal svůj tým do vedení. Českou radost pak ještě přiživil Jan Rutta, který vsítil druhou a jak se nakonec ukázalo, tak i vítěznou trefu zápasu, okořeněnou asistencí rozjetého Kämpfa. Kanadský celek pouze zdramatizoval úplnou koncovku, když se ještě pokusil se stavem něco udělat hvězdný finský mladík Patrik Laine. Blackhawks si však body za triumf už vzít nenechali a za velkého českého přispění zdolali Winnipeg 2:1. Středoevropský tandem se podělil také o ceny pro hráče zápasu, tou první však byl jiný hráč Chicaga, brankář Jeff Glass, jenž zlikvidoval v utkání 31 střel.

"Je to mimořádné. Nejlepší den mého života," rozplýval se Kämpf, kterému po utkání tlumočil právě Rutta. Slova chvály měl pro celou formaci také trenér vítězů Joel Quenneville. "Je skvělé, když se prosadíte poprvé. Jeho lajna hrála dobře, svižně a agresivně. Ve vlastní třetině nemají problém. Odvedli slušnou práci při oslabení, dnešek se Kämpfovi a jeho parťákům povedl," vyzdvihl třetí řadu trenér Chicaga Joel Quenneville.

Vrána asistoval a jeho Washington v závěru zmrazil fandy Caroliny

Jeden bod za přihrávku si do svých osobních statistik připsal také Jakub Vrána. Washington si na ledě Caroliny připsal cenné vítězství a to hlavně díky způsobu, jakým ho dosáhl. Ještě na začátku sedmnácté minuty třetí třetiny totiž Capitals prohrávali 2:3. Pak se však trefil kanadský forvard Brett Connolly, aby následně dvě sekundy před koncem, naprosto zmrazil domácí příznivce Jay Beagle, který po skvělé práci Nicklase Bäckströma pohotově zakončil. Washington tak nadále zůstává s přehledem v čele Metrpolitní divize.

Překvapení se zrodilo na ledě Columbusu. Letos nevýrazný Vancouver převálcoval domácí ve druhé třetině, kterou vyhrál 4:0 a s přehledem pak už vítězství podržel. O branky kanadského týmu se podělilo pět různých hráčů, dobré utkání hostujícího celku podtrhl soustředěným výkonem švédský gólman Canucks Jacob Markström.

Poslední noční utkání NHL nabídlo parádní obrat. Skvělý vstup nebyl hokejistům AArizony v konečném účtování nic platný. Obrat Edmontonu však neměly na svědomí obvyklé hvězdy, ale mladý kanadský obránce Darnell Nurse, který dvěma trefami otočil zápas a postaral se o vítězství „Olejářů" nad nejslabším týmem soutěže.

Výsledky NHL
Columbus - Vancouver 2:5 (1:0, 0:4, 1:1)
Branky: 5. S. Jones, 53. Calvert - 22. S. Bärtschi, 26. E. Gudbranson, 35. B. Gaunce, 38. Edler, 60. Virtanen. Střely na branku: 29:29. Diváci: 16 705. Hvězdy utkání: 1. H. Sedin, 2. Vanek (oba Vancouver), 3. S. Jones (Columbus)
Florida - Calgary 2:4 (0:0, 1:3, 1:1)
Branky: 21. a 54. Dadonov - 22. Monahan, 31. Tkachuk, 37. J. Gaudreau, 60. Backlund. Střely na branku: 43:29. Brankář David Rittich (Calgary) inkasoval dvakrát z 43 střel a úspěšnost zákroků měl 95,3 procenta. Diváci: 14 519. Hvězdy utkání: 1. Tkachuk (Calgary), 2. Dadonov (Florida), 3. Rittich (Calgary)
Arizona - Edmonton 2:4 (2:2, 0:0, 0:2)
Branky: 3. Richardson, 4. J. Archibald - 15. a 44. Nurse, 20. Maroon, 60. Nugent-Hopkins. Střely na branku: 22:27. Diváci: 14 077. Hvězdy utkání: 1. Nurse, 2. McDavid (oba Edmonton), 3. J. Archibald (Arizona)
Chicago - Winnipeg 2:1 (0:0, 2:0, 0:1)
Branky: 25. Kämpf, 37. Rutta (Kämpf) - 57. Laine. Střely na branku: 27:32. Diváci: 21 588. Hvězdy utkání: 1. J. Glass, 2. Rutta, 3. Kämpf (všichni Chicago)
Carolina - Washington 3:4 (1:1, 1:1, 1:2)
Branky: 4. Jordan Staal, 29. Aho, 42. Skinner - 8. Eller (Vrána), 21. Ovečkin, 57. Connolly, 60. Beagle. Střely na branku: 39:27. Diváci: 16 239. Hvězdy utkání: 1. Beagle (Washington), 2. Aho (Carolina), 3. Ovečkin (Washington)

Reklama

Související témata: