Hlavní obsah

Soupeř hrdina. Tisíce fanoušků tleskaly, on skrýval dojetí pod maskou, došlo i na slzy

Praha

Do šatny šel jako poražený, ale v srdci cítil, že prožil výjimečný večer, který se už nebude opakovat. Brankář Marc-André Fleury se vrátil na led Pittsburghu jako soupeř. Poprvé. Předtím třináct sezón za Tučňáky chytal a slavil zde zisk tři Stanley Cupů. A fanoušci nezapomněli, přivítali soupeře z Las Vegas jako svého hrdinu. I na slzy došlo.

Foto: Peter Diana, ČTK/AP

Brankář Marc-Andre Fleury poprvé na ledě Tučňáků jako soupeř. Fanoušci to viděli jinak, v dresu Vegas se vrátil jejich hrdina.

Článek

„Vítej zpět trojnásobný šampióne, číslo 29, Marc-André Fleury," rezonovalo halou už před zápasem, když moderátor představoval gólmana Vegas.

Fleury byl uvítán s plnou parádou a otevřenou náručí. Fanoušci byli nadšení, že ho vidí, skandovali jeho jméno. On jim pokynul širokou hokejkou, zamával rukavicí a poklepal si na hruď, poté zatleskal. Musel si i zhluboka oddechnout. Pak šel zpět do brankářské pozice, čekal ho zápas, ale tribuny déle než minutu nebyly k utišení.

„Byl jsem šťastný, že mám masku," přiznal po utkání pro server nhl.com. Tekly mu i slzy? „Možná...byl to pot, hodně potu," usmál se Fleury.

Pittsburgh vyhrál 5:4, Zlatí Rytíři vedli 2:0, ale prohráli i s gólmanem, jehož srdce pro tento zápas v nadsázce patřilo oběma stranám. „Tohle byla noc, na kterou nezapomenu, ale zapomenu na výsledek. Ta podpora byla neuvěřitelná, rád bych všem poděkoval," tvrdil gólman.

S Tučňáky třikrát vyhrál Stanley Cup, v jejich barvách se učil hokeji. V úterý večer na pár hodin propukla Fleurymánie. Fanoušci vytáhli jeho dresy, nakreslili nápisy, které pak opřeli o plexi. Třiatřicetiletý gólman byl středobodem tohoto utkání.

Oblíbený tým? Domácí, takže Pittsburgh. Oblíbený hráč? Fleury. Tak se vyjadřovali fanoušci před utkáním. "Jednou Tučňák, navždy Tučňák." Tohle bylo k vidění jen výjimečně..

Neuvěřitelné ovace

„Nevěděl jsem, co mám čekat," přiznal Fleury. „Je to docela zvláštní, nevím, kolik hráčů může říct, že se vrátí a při rozbruslení má takové přivítání," žasl James Neal, útočník Rytířů. „Ovace byly neuvěřitelné," uznal také kapitán domácího týmu Sidney Crosby. Fleury si je ale zasloužil.

Reklama

Související témata: