Hlavní obsah

Philadelphia - Pittsburgh 0:5Tučňáci měli nabito, nezastavil je ani český gólman. Hertl zařídil postup Žraloků

New York/Praha
Aktualizováno

Hokejisté Pittsburghu vyhráli na ledě Philadelphie jasně 5:0 a k postupu do druhého kola play off NHL jim chybí jediné vítězství. Jednou asistencí se na úspěchu podílel český útočník Dominik Simon, který přihrál na gól Crosbymu. Krůček od postupu je i Tampa Bay. Ta vyhrála na ledě Ďáblů z New Jersey 3:1 a stejným poměrem vede i v sérii. Colorado před vlastními fanoušky nestačilo na Nashville, prohrálo 2:3 a jedna porážka jej dělí od konce sezóny. Postup slaví Žraloci ze San Jose. Ti porazili díky gólu Tomáše Hertla 2:1 Anaheim a vyhráli sérii 4:0 na zápasy.

Foto: John Hefti, Reuters

Český útočník Tomáš Hertl zařídil gólem postup svého týmu San Jose Sharks do druhého kola play off.

Článek
Fotogalerie

Tučňáci začali skvěle a už v první třetině získali dvoubrankový náskok. Nejprve se trefil po hvězdné souhře v 5. minutě Rus Malkin, druhý gól přidal Kessel.

Ve 29. minutě se zapsal mezi střelce Letang a vyhnal brankáře Flyers Briana Elliotta na střídačku. Na led se dostal český gólman Michal Neuvirth, ale ani on jízdu Penguins za vítězstvím nezastavil. Po necelých třech minutách jej překonal Crosby, asistenci si připsal český útočník Dominik Simon.

Ten nahodil puk od červené čáry na zadní mantinel, kde ho získal lídr Penguins a rychlým obratem našel místo u levé tyčky. Překvapený český gólman, který v utkání kryl 11 střel, v té chvíli koukal na opačnou stranu.

Crosby touhle akcí přeskočil v čele klubového bodování play off vlastníka Pittsburghu Maria Lemieuxe. Kanadský útočník má na kontě 173 bodů (62 + 111) a zároveň vede i produktivitu letošní vyřazovací části s pěti góly a čtyřmi asistencemi. David Pastrňák a Nikita Kučerov mají opačnou bilanci.

"Mario je jedním z největších hráčů hokejové historie. Sid ho teď překonal, což jej posouvá do opravdu elitní společnosti. Jen to potvrzuje jeho talent, ale i dobrou práci, kterou pro náš tým odvádí. vJe to správný lídr, vede mužstvo k úspěchům," pochvaloval si trenér  Penguins Mike Sullivan.

Dílo zkázy z pohledu Philadelphie pak dokonal ve třetí části hry Sheehan. V dresu poražených se neprosadil útočník Jakub Voráček ani Radko Gudas.

Ďáblové se sice ujali vedení v 9. minutě přesilovkovým zásahem Palmieri, jenže za tři minuty už bylo vyrovnáno. A do konce první třetiny už Tampa vedla, úřadovat totiž začal Rus Nikita Kučerov. Nejprve skóroval v 16. minutě a druhý zásah si schoval do úplného závěru. To se trefil do prádné branky Devils a pečetil výhru svého týmu.

Na straně poražených se neprosadil Pavel Zacha, u vítězů si pak žádný kanadský bod nepřipsal ani Ondřej Palát.

Predátoři z Nashvillu sice v úvodu utkání v Coloradu nevyužili dvojnásobnou přesilovku, ale jinak v úvodních dvou třetinách výsledkově opanovali dění na ledě. Vybojovali si totiž náskok o tři branky. Tým Avalanche sice mocně finišoval, stihl však jen snížit na rozdíl jednoho gólu. Laviny se pak pokusily i o hru bez brankáře, ale skóre se již nezměnilo. Hvězdou utkání byl Predátor Filip Forsberg, jenž zaznamenal gól a asistenci. Nashville vede v sérii 3:1 na zápasy.

Druhým postupujícím týmem do 2. kola play off jsou Žraloci ze San Jose. Na domácím ledě vyhráli nad Anaheimem 2:1 a sérii ovládli jasně 4:0 na zápasy. Postupový gól vstřelil v 50. minutě utkání český útočník Tomáš Hertl.

Hertl byl vyhlášenou druhou hvězdou utkání. Zklamání v týmu Anaheimu bylo obrovské. "Odehráli jsme nejlepší zápas a stejně to nestačilo. Je to frustrující," prohlásil Corey Perry. "Šli jsme do nich tvrdě. Stačilo málo, aby se zápas vyvíjel jinak. Ale jejich gólman chytal absolutně skvěle a bylo velmi složité ho překonat," doplnil kapitán týmu Ryan Getzlaf. Gólman Jones pustil v celé sérii jen čtyři branky, naopak San Jose jich dalo 16 a podruhé v klubové historii vyhrálo 4:0 na zápasy.

Výsledky zápasů 1. kola play off NHL
Východní konference, 4. zápasy
Philadelphia – Pittsburgh 0:5 (0:2, 0:2, 0:1)
Branky: 5. Malkin, 15. Kessel, 29. Letang, 31. Crosby (Simon), 56. Sheahan. Střely na branku: 26:30. Michal Neuvirth odchytal za Philadelphii 31:56 minuty, inkasoval dvě branky z 13 střel a úspěšnost zásahů měl 84,62 procenta. Diváci: 19.644. Hvězdy zápasu: 1. Crosby, 2. Kessel, 3. Murray (všichni Pittsburgh). Stav série: 1:3.
New Jersey - Tampa Bay 1:3 (1:2, 0:0, 0:1)
Branky: 9. Palmieri - 16. a 59. Kučerov, 12. J.T. Miller. Střely na branku: 28:37. Diváci: 16.514. Hvězdy zápasu: 1. Vasilevskij (Tampa Bay), 2. Palmieri (New Jersey), 3. J.T. Miller (Tampa Bay). Stav série: 1:3.
Západní konference, 4. zápasy
Colorado – Nashville 2:3 (0:1, 0:2, 2:0)
Branky: 46. Landeskog, 52. Kerfoot - 16. F. Forsberg, 28. Sissons, 32. C. Smith. Střely na branku: 33:34. Diváci: 18.087. Hvězdy zápasu: 1. F. Forsberg (Nashville), 2. Landeskog (Colorado), 3. Ekholm (Nashville). Stav série: 1:3.
San Jose - Anaheim 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
Branky: 6. Sörensen, 50. Hertl - 48. Cogliano. Střely na branku: 24:31. Diváci: 17.562. Hvězdy zápasu: 1. M. Jones, 2. Hertl, 3. Sörensen (všichni San Jose). Konečný stav série: 4:0.

Reklama

Pavouk - Play off

  • 1. kolo

  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning New Jersey Devils - logo New Jersey Devils
    4 : 1
  • Boston Bruins - logo Boston Bruins Toronto Maple Leafs - logo Toronto Maple Leafs
    4 : 3
  • Washington Capitals - logo Washington Capitals Columbus Blue Jackets - logo Columbus Blue Jackets
    4 : 2
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins Philadelphia Flyers - logo Philadelphia Flyers
    4 : 2
  • Nashville Predators - logo Nashville Predators Colorado Avalanche - logo Colorado Avalanche
    4 : 2
  • Winnipeg Jets - logo Winnipeg Jets Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    4 : 1
  • Las Vegas Knights - logo Las Vegas Knights Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings
    4 : 0
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    0 : 4
  • 2. kolo

  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Boston Bruins - logo Boston Bruins
    4 : 1
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins Washington Capitals - logo Washington Capitals
    2 : 4
  • Nashville Predators - logo Nashville Predators Winnipeg Jets - logo Winnipeg Jets
    3 : 4
  • Las Vegas Knights - logo Las Vegas Knights San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    4 : 2
  • Finále konferencí

  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Washington Capitals - logo Washington Capitals
    3 : 4
  • Winnipeg Jets - logo Winnipeg Jets Las Vegas Knights - logo Las Vegas Knights
    1 : 4
  • Finále Stanley Cupu

  • Washington Capitals - logo Washington Capitals Las Vegas Knights - logo Las Vegas Knights
    4 : 1