Hlavní obsah

Bývalý hokejista Carcillo daruje po smrti mozek na výzkum

Chicago

Napodobí zesnulého kamaráda Steva Montadora, jehož přetrvávající symptomy otřesu mozku donutily ukončit hráčskou kariéru a v 35 letech zemřel. Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru Daniel Carcillo daruje po smrti svůj mozek na vědecké účely. Bývalý kanadský útočník a obávaný bitkař je tvrdým kritikem vedení NHL, které viní z nedostatečné péče o zdraví hráčů.

Foto: Profimedia.cz

Daniel Carcillo v roce 2015 při triumfu Chicaga ve Stanley Cupu.

Článek

"Tohle je jedna z nejděsivějších a nejtěžších věcí, které jsem kdy napsal, ale tady to je. Věnuji mozek Carrickově institutu, aby jej po mé smrti použili na výzkum zdravotních potíží, jež souvisejí s otřesy mozku," napsal Carcillo na twitteru.

Třiatřicetiletý Carcillo odehrál během devíti sezón v barvách Phoenixu, Philadelphie, Chicaga, Los Angeles a New York Rangers 429 zápasů, v nichž nasbíral 1233 trestných minut. Během hráčské kariéry měl problémy s alkoholem a návykovými látkami, po jejím ukončení v roce 2015 založil nadaci na pomoc hráčům s přetrvávající symptomy otřesu mozku.

Na zdravotní potíže, jež souvisejí s otřesy mozku, zemřel v roce 2011 hokejista Derek Boogaard. Ten před smrtí trpěl chronickými bolestmi hlavy, které vyvolalo degenerativní onemocnění mozku, jež bývá způsobeno opakovanými údery do hlavy. Stejný problém byl posmrtně objeven také u dalších bitkařů Ricka Martina a Boba Proberta.

Reklama