Hlavní obsah

Tenhle kluk může rozhodovat ve finále Stanley Cupu, chválí českého borce v zámoří

Hokejoví fanoušci po celém světě natěšeně vyhlíží začátek finálových bitev o Stanley Cup mezi Washingtonem a Las Vegas. Vedle soubojů nejlepších kanonýrů Alexandra Ovečkina s Williamem Karlssonem či brankářů Marca-André Fleuryho a Bradena Holtbyho si budou o pozornost říkat i borci se zatím méně slavnými jmény a skromnějšími rolemi, kteří ale mohou sehrát významnou úlohu.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Český útočník Jakub Vrána slaví gól.

Článek

Zámořský server The Hockey News vybral pět potenciálně klíčových hráčů z jakéhosi druhého sledu (depth players), kteří mohou výrazně promluvit do osudu finálových klání. Mezi ně zařadil i české křídlo Capitals Jakuba Vránu.

Prestižní server sice připomíná, že technicky vzato už Vrána nepatří do kategorie "nosičů vody", protože si již vybojoval místo mezi šesti top útočníky svého týmu. Nicméně vzhledem k tomu, že jeho průměrný čas na ledě v play off činil méně než 12 minut za zápas, jej lze zařadit ještě mimo skupinu hvězdných opor.

„Vrána je ale neuvěřitelně talentovaný hráč, který přináší vzrušení pokaždé, když má puk na hokejce. Během sedmého utkání konferenčního finále málem vstřelil parádní gól, v němž mu však zabránila konstrukce brány," píše o dvaadvacetiletém odchovanci Letňan The Hockey News.

„Zatím dal tedy v play off jen dva góly a celkem nasbíral šest bodů, ale je zajímavé se podívat na jeho další statistiky. Při hře pět na pět vévodí mezi všemi hráči Capitals v počtu gólových šancí. V počtu střel je před ním jen Ovečkin a co do střel mířících na bránu je pátý. Pokud tedy dostane ve finále šanci, určitě se výrazně prosadí," dodává server.

Ve stejné kategorii jako Vrána jsou podle The Hockey News Alex Tuch (Vegas Golden Knights), Lars Eller (Washington Capitals), Colin Miller (Vegas Golden Knights) a André Burakovsky (Washington Capitals).

První finálový duel na ledě Zlatých rytířů začíná v úterý.

Reklama