Hlavní obsah

Zámoří se ptá, kdo že je ten český hrdina?! Neznají ho ani spoluhráči v kabině

Kolikrát o něm spoluhráči v šatně ani moc nevědí. Není typem člověka, který je rád středem pozornosti, natož aby se staral o vymýšlení zábavy. Jenže po hokejové stránce je pětadvacetiletý český forvard Tomáš Nosek pro Vegas nepostradatelným. Jako člen čtvrté útočné formace je posílán na hvězdy soupeře, v pondělním úvodním finále Stanley Cupu NHL proti Washingtonu navíc ukázal, jak moc platným je i v ofenzívě.

Foto: STEVE MARCUS, ČTK/AP

Útočník Vegas Tomáš Nosek oslavuje jednu ze svých branek v prvním finále Stanley Cupu proti Washingtonu.

Článek

Byl to totiž právě pardubický odchovanec, který se stal největší hvězdou duelu. V 50. minutě zlomil nerozhodný stav 4:4 vítězným gólem, aby pak druhý přidal tři vteřiny před koncem základní hrací doby při hře Capitals bez brankáře.

„Jsem šťastný," vyprávěl zástupu zámořských novinářů trochu nesměle Nosek, jemuž v hledišti T-Mobile Areny drželi palce i otec Miroslav a matka Daniela. „Dát vítězný gól ve finále Stanleyova poháru je jako sen, navíc před očima rodičů. Odmalička mě vedli k tomu, abych byl dobrý člověk. Touto cestou jim proto chci poděkovat. Za všechno, co pro mě udělali," povídal tichým hlasem.

Přesto se nečekalo, že rozhodujícím faktorem zápasu bude zrovna čtvrtá útočná řada Golden Knights s Noskem a Ryanem Reavesem s Pierrem-Éduardem Bellemarem. Jenže stalo se, právě oni třemi góly ve třetí třetině otočili stav z 3:4 na konečných 6:4. Jako jediní z útočníků Zlatých rytířů byli v hodnocení účasti na ledě při vstřelených a obdržených gólech v kladných číslech.

„Byl to zrovna Nosek, kterého můžete znát díky zadáváním do internetových vyhledávačů ‚Kdo je Tomáš Nosek?‘, který obstaral vítězný gól a pak výhru pečetil trefou do prázdné branky," napsal zámořský server sportsnet.ca.

Noskův příběh je velmi zajímavý. Pro NHL nikdy nebyl draftovaný, do zámoří odešel v roce 2014, kdy s Detroitem podepsal jako volný hráč dvouletou smlouvu. Za tři roky ale odehrál za Red Wings jen sedmnáct duelů a vstřelil jediný gól. Převážně nastupoval v AHL na farmě v Grand Rapids.

Když si jej před aktuální sezónou NHL vybral v rozšiřovacím draftu nováček z Vegas, jeho příchod do města hříchu zůstal oproti ostatním hráčům trochu upozaděn.

Přitom je Nosek specialistou na důležité góly. Před rokem skóroval za Grand Rapids v prvním zápase finálové série AHL proti Syracuse jen třináct vteřin před koncem a pomohl svému týmu k zisku Calderova poháru.

V probíhajícím ročníku vstřelil historicky první gól Vegas na domácím ledě a nyní se dočkal svého premiérového vítězného zásahu v NHL. Navíc hned ve finále Stanley Cupu…

„Je skvělé, že zažil takový zápas. Pro jeho osobně i pro nás jako tým," řekl křídelník první útočné formace Vegas Reilly Smith. Když měl Noska co nejvýstižněji charakterizovat, nemusel dlouho přemýšlet.

„Velmi tichý chlapec, a když mám říct pravdu, tak nikdo z nás ho pořádně nezná. Je asi nejtišším členem naší kabiny. Nikdy skoro nic neřekne," usmíval se Smith.

Ve stejném duchu o českém útočníkovi mluvili i další jeho spoluhráči; brankář Marc-André Fleury i parťáci z útoku Reaves s Bellemarem. „Opravdu je hodně tichý kluk," shodli se všichni.

„Má velký zadek a dlouhé nohy. To byla první věc, které jsem si na něm hned všiml. Vypadá dost hubeně, ale to platí jen o vrchní části. Zadek i nohy má velké," culil se Fleury. „Na to, jak je hubený, má ale dost síly," přidal se Bellemare.

To po pondělní úvodní bitvě o Stanley Cup mohl poznat nejen Washington, ale celá NHL…

Reklama

Související témata: